"DEČAKE U MODRICAMA SKIDAJU GOLE, TERAJU IH DA KLEČE I VEZUJU!" Pukovnik u penziji izneo JEZIVE DETALJE o ratnim zarobljenicima
Foto: Printscreen/Youtube

logor u gazi

"DEČAKE U MODRICAMA SKIDAJU GOLE, TERAJU IH DA KLEČE I VEZUJU!" Pukovnik u penziji izneo JEZIVE DETALJE o ratnim zarobljenicima

Planeta -

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 82. dan. Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Pojasa Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha.

IDF saopštava da su ušli u centralni deo i najavljuje intenziviranje vojnih operacija u južnoj Gazi, posebno u Kan Junisu. U racijama IDF-a na Zapadnoj obali uhapšeno više od 50 osoba.

Izraelska vojska je poslednjih nedelja pritvorila stotine palestinskih muškaraca i dečaka koje primoravaju da se skidaju donji veš da bi se vojnici na taj način uverili da li civili kriju eksploziv.

Gaza, Izrael, Palestina
foto: Printscreen/Youtube

Sa druge strane, Palestina je pozvala Ujedinjene nacije da zvanično proglase glad u Pojasu Gaze. Izrael je od samog početka uveo potpunu blokadu, pa su Palestinci ostali bez isporuka goriva, struje, hrane i vode. Početkom ovog meseca nakon dva produženja koja su dogovarana u poslednji minut, propali su pregovori o dužem primirju i izraelski avioni su opet počeli da gađaju Pojas Gaze. Prethodno je, tokom nedelju dana dugog primirja, Hamas oslobodio 105 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatočenika iz izraelskih zatvora.

Usijanje
foto: kURIR TELEVIZIJA

Sutuaciju u Gazi u emisiji Usijanje analizirali su Boško Jakšić, novinar, Zoran Milivojević, diplomata i Milan Jolović, pukovnik u penziji.

Jolović je ocenio da je na delu ponižavanje logoraša u Gazi:

- Od nastanka ljudskog roda tokom drštvenog razvoja ljudi su vodili ratove. U biti ljudskog roda i ljudskoj psihologiji jeste da se iživljavaju nad svojim zarobljenicima, neprijateljima i protivnicima. Pa imamo primere da se skidaju skalpovi i seku uši i prsti da bi se od toga pravili suveniri. Što je, međutim, stepen civilizacije viši i sredstva savremenija čovek je sve okrutniji i svirepiji.To govore i primeri iz Prvog i drugog svetskog rata. Sada imamo i ovo u Gazi. Ranije to nije bilo regzlisano nekim zakonom. Tek 1869, a nakon toga 1920 treći ugovor ženevske konvencije reguliše status ratnih zarobljenika. U ratu je zarobljenik svaki vojnik ili civilno lice koje je u službi vojske - rekao je Jolović i dodao:

03:16

DEČAKE U MODRICAMA SKIDAJU GOLE, TERAJU IH DA KLEČE I VEZUJU! Pukovnik u penziji izneo JEZIVE DETALJE o ratnim zarobljenicima

- Sve što Izrael radi radi pod pokrićem da je to zbog Hamasa. Ovo što smo gledali to je poniženje. Kada muškarce skidate u donji veš to je već samo o sebi poniženje, da ne govorimo o tome da oni imaju modrica i da su im vezali ruke.

Rekao je da je pretres zbog eventualnog skrivanaj eksploziva od strane zarobljenika opravdan, ali da je u tom slučaju dovoljan jeda pretres:

To jeste možda donekle opravdano. Ali zašto ih postrojavati da kleče na stadionu. Mogu da izvrše pretres. Po ratnom pravu vi ste dužni da priuštite uslove kakve maltene ima vaša jedinica i vaša vojska. To je kršenje međunarodnog prava i njihovih prava kao ratnih zaroblejnika.

Usijanje
foto: kURIR TELEVIZIJA

Jakšić je konstatovao da se ne nazire skori prestanak ratnih dejstava.

- Ne vidi se kraj rata i to potvđuju i zvaničnici. I oni su govorili da će rat trajati bar mesecima sve dok se ne ostvari cilj, a to je uništanje Hamasa. Postavlja se pitanje koliko je taj cilj dostižan, jer uništenje Hamasa u okolnostima u kojma oni dejstvuju u Gazi ili u Han Junisu podrazumeva još veći broj civilnih žrtava. Tu je najveća moralna klopka Izraleskee armije - kaže Jakšić i dodaje:

- Vi ste pomenuli skidanje Palestinaca u dobnje rublje, ali to nije prvi put. Već su ih po ulicama Gaze tako šetali. Bilo je i drugh primera. Bio je snimak kako Izraelski vojnik ulaz u prodavnicu dečjih igračaka i uživa dok ih baca. Pa uriniranje po džamijama. Bilo je svakakvih kršenja prava međunarodnog ratovanja. Čini se da ni jedna strana ne poštuje pravila i zato imamo ovoliko žrtava. Mi ne smemo da da zaboravimo da je sve počelo masakrom 1.200 civila, a sada imamo taj neproprcionalan odgovor. Vrlo je moguće da će zarobljenici još biti zatonečništvu, jer Hamas kaže da nema puštanja talaca dok izrael ne prekine vojna dejstva.

Usijanje
foto: kURIR TELEVIZIJA

Milivojević tvrdi da po svemu sudeći neće doći do eskalacije sukoba:

- Ono što je sigurno je da će Izrael da istraje na ovome što je zamislio i on to pokazuje svaki dan. Vidimo da se vode i preventivne akcije prema Libanu i Siriji. Ja, međutim, mislim da je otklonjena opasnost od velike eskalacije sukoba. Objedinjavanja islamskog faktora prema Izraelu mislim da neće biti. To se sve svelo na Hezbolah i na Hute. Stvorio se neki konsenzus velikih sila - Vašingtonq, Moskv3, Ankare i Pekinga da se to sve lokalizuje uz kritike Izraela.

Kritika je međutim verbalnog tipa, dok su za vojnu interveciju prema njegovoj proceni izgledi slabi:

- Nema kritične mase da se neko suprotstavi Izraelu u vojnom smislu. Eskalacija sukoba je moguća u jednom slučaju - samo ako neko vojno reaguje prema Izraelu, a takve snage ne postoje osim ako ne učestvuju lokalne regionalne sile. Sve ostaje na Hezbolahu, a iza Hezbolaha niko neće stati. Iran se neće uključiti kao država.

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track