U EVROPI ĆE SE OVE GODINE DESITI PREOKRET?! Holandski ekspert za geopolitiku za Kurir: Kladim se u celu platu da će pobediti ONI!
Foto: EPA/Mohammed Saber, MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, STRINGER / AFP / Profimedia, Shutterstock

Kurir tv

U EVROPI ĆE SE OVE GODINE DESITI PREOKRET?! Holandski ekspert za geopolitiku za Kurir: Kladim se u celu platu da će pobediti ONI!

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Iran da stoji iza niza napada jemenske miliitantne grupe Huti na brodove u Crvenom moru. Sjedinjene Američke Države, Britanija i Nemačka zajednički su poručile da su napadi neprihvatljivi, poručivši Hutima da će "snositi posledice" ako se ti napadi nastave.

Aktuelnu situaciju na Crvenom moru, Pojasu Gaze i Evropi za jutarnji program Kurir televizije ekskluzivno je komentarisao holandski ekspert za geopolitiku, Ciril Videršoven sa kojim je razgovarao novinar Saša Dobrijević.

Holanđanin
foto: Kurir televizija

- Eskalacija raste i vidimo da ne samo NATO, dakle Amerika, Engleska i Holandija šalju brodove u Mediteran, već i Kina i Indija postaju aktivne. Nije to samo zaštita komercijalne trgovine već i zaštita mediteranskih ruta trgovine i to je u interesu svih nas, istoka, zapada, Rusije, Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Emirata, kao i Katara. To je samo jedan deo eksalacije - rekao je VIderšoven i dodao:

- U ovom trenutku zaštita pomorske trgovine važna je za svaki segment života kao i za energetske tranzicije. Tenzije rastu izmešu Izraela i Irana. Da li to znači da ćemo videti konflikte između NATO i Irana? Mislim da je Iran dovoljno pametan da uvidi da je druga strana moćnija. Glavni rizik su iranske kopnene trupe raspoređene u tom regionu i to u Sudanu i delovima Afrike. To je mnogo veća razmera od pitanja da li je Izrael protiv Irana i obratno. Ono na šta treba da se obrati pažnja jeste kako to utiče na arapski svet. Ono na šta se ne obraća pažnja jeste da je arapski svet ostao tih.

04:00

U EVROPI ĆE SE OVE GODINE DESITI PREOKRET?! Holandski ekspert za geopolitiku za Kurir: Kladim se u celu platu da će pobediti ONI!

Istakao je da Evropa podržava Izrael, ali i prognozirao pobedu desničara u evropskim zemljama koji predstoje:

- Arapske zemlje bi trebalo da stabilizuju situaciju u Gazi. Ako vidite koliko je novca otišo u Gazu jasno vam je da ja sa tim svotama mogao da se napravi novi Dubai. Ono što je čudno, a što zapadni analitičari ne vide jeste da bi arapske zemlje trebalo da bojkotuju Izrael. To se nije desilo, već su geoekonomski odnosi između arapskih zemalja i Izraela jači nego ikada pre. Što se tiče Evroe ona podržava Izrael i to se neće promeniti. Mogu da se kladim u celu platu da će izbore u Evropi dobiti desno krilo. To su pokazale demonstracije na ulicama Evrope.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:49

ZAŠTO IM BRITANIJA ŠALJE PODMORNICE SA NUKLEARNIM BOJEVOM GLAVOM? Stručnjaci za Kurir TV: Videćemo kako će Palestina ODGOVORITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja