NOVA AVET NA ISTOKU: Evropska država mogla bi za 5 dana da krene putem bez povratka NAREĐENJE STIGLO IZ MOSKVE?
Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

drama

NOVA AVET NA ISTOKU: Evropska država mogla bi za 5 dana da krene putem bez povratka NAREĐENJE STIGLO IZ MOSKVE?

Planeta -

Otcepljeni moldavski region Pridnjestrovlje mogao bi 28. februara da zatraži da se pridruži Ruskoj Federaciji!

Tog dana bi trebalo da se održi kongres poslanika svih nivoa koje je lider Pridnjestrovlja Vladimir Кrasnoselski, podsetimo, pozvao na sastanak povodom navodnih ekonomskih pritisaka iz Кišinjeva.

Međutim, opozicioni političar Genadij Ćorba, upozorava da bi na tom kongresu trebalo zvanično da bude upućen zahtev da se Pridnjestrovlje hitno primi u sastav Rusije! Ćorba tvrdi da će već sledećeg dana, 29. februara, ruski predsednik Vladimir Putin preneti taj zahtev deputatima Dume, tokom redovnog obraćanja, a koja će navodno potom "brzo odlučiti" da primi Pridnjestrovlje.

Moldavija, Tiraspolj, rat, Ukrajina, Pridnjestrovlje
foto: Foto: Grafika Kurir TV

- Komanda za održavanje kongresa došla je iz Moskve - upozorava Ćorba.

Opozicionar je pozvao poslanike da ne dozvole donošenje odluke koja će prema njegovim rečima Putinu "dati pravni izgovor" da udari na teritoriju Moldavije pod bilo kojim izgovorom.

UKRAJINA NEMA INFORMACIJE

Za izjave Genadija Ćorbe, međutim, nema potvrde ili dokaza.

Кancelarija vlade Moldavije za reintegraciju saopštila je da budno prati situaciju i da nema razloga da se veruje da bi situacija u spornom regionu mogla da se pogorša.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Paun Rogovej nedavno je posetio Кišinjev i obećao da će Кijev odlučno reagovati na bilo kakve provokacije koje imaju za cilj da uvuku pridnjestrovski region u rat Rusije i Ukrajine ili da destabilizuju situaciju u Moldaviji u celini.

Ukrajinski obaveštajci takođe ne potvrđuju informacije da poslanici nepriznatog Pridnjestrovlja planiraju da apeluju na ruskog predsednika Vladimira Putina da primi otcepljeni region u sastav Rusije.

- Za sada nije potvrđena informacija da će 28. februara takozvane vlasti Pridnjestrovlja navodno tražiti od Ruske Federacije da ih pripoji svom članstvu - rekao je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov za ukrajinske medije.

NAJVEĆE SKLADIŠTE ORUŽJA

Pridnjestrovlje iliti zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika je nepriznata i država koja se otcepila od Moldavije. Faktički je nezavisna od 2. septembra 1990. godine. Celom površinom nalazi se uz levu obalu reke Dnjestar i ima nešto više od 500.000 stanovnika od kojih skoro 60 odsto čine Rusi i Ukrajinci.

Pridnjestrovlje je međutim poznato po velikim vojnim skladištima još iz vremena Sovjetskog Saveza. Kobasna, najveće vojno skladište u istočnoj Evropi, nalazi se na samo dva kilometara od granice sa Ukrajinom.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track