ŠVEĐANI TEK UŠLI U NATO I ODMAH PRESELI RUSKE AVIONE! Napete scene na nebu iznad Baltika, u pomoć stigli Nemci i Belgijanci
Foto: German Air Force, Shutterstock

GRIPENI U AKCIJI

ŠVEĐANI TEK UŠLI U NATO I ODMAH PRESELI RUSKE AVIONE! Napete scene na nebu iznad Baltika, u pomoć stigli Nemci i Belgijanci

Planeta -

Švedska je prošle nedelje ušla u NATO, u ponedeljak je plava zastava sa zlatnim krstom dignuta ispred sedišta Alijanse, a piloti borbenih aviona Gripen već su obavili prvo presretanje ruskih letelica.

Sajt Jurejžan tajms navodi da su švedski lovci u prvoj istorijskoj misiji u ponedeljak pod okriljem Severnoatlantskog saveza poleteli u nebo iznad Baltičkog mora.

Zajedno sa nemačkim Jurofajterima i belgijskim F-16 oni su brzo reagovali na prisustvo ruskih letelica.

Vazduhoplovna komanda NATO je saopštila da je ovim presretanjem ruskih aviona AN-29 i TU-134 izvršena uspešna integracija švedskih Gripena u snage Alijanse.

NATO, ruski avion, Švedska
foto: German Air Force

Navodi se da su operateri NATO radara uočili neidentifikovani avion koji se iz pravca ruske enklave Kalinjingrada kretao kao glavnoj teritoriji Rusije.

Nakon toga su dignuti švedski i belgijski lovci koji su se nalazili u vazduhoplovnoj bazi Šijaulijaj u Litvaniji.

Njihovi piloti su vizuelno potvrdili prisustvo ruskog Tu-134 koji je skrenuo sa prvobitnog plana leta.

Kasnije istog dana NATO radar je uočio ruski An-26 zbog čega su reagovali nemački borbeni avioni presretači koji su iz Lijelvardea u Letoniji poleteli zajedno sa švedskim Gripenima.

Oni su vizuelno identifikovali rusku vojnu letelicu i pratili je do završetka misije.

(Kurir.rs/The Eurasian Times/NATO/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:23

POSTOJI BRUTALNIJE ORUŽJE OD NUKLEARNOG Rakić bez dileme: Švedska je iz straha ušla u NATO, Nemačka sprečila svetsku KATASTROFU?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track