SADA JE SVE JASNO, PUTIN IMA PUNU PODRŠKU RUSA: Ovo je analiza zapadnih medija o tome šta sledi, pominje se i NOVA MOBILIZACIJA
Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, Shutterstock

Ubedljiva pobeda šefa kremlja

SADA JE SVE JASNO, PUTIN IMA PUNU PODRŠKU RUSA: Ovo je analiza zapadnih medija o tome šta sledi, pominje se i NOVA MOBILIZACIJA

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin osvojio je 87 odsto glasova na izborima završenim u nedelju na kojima nije imao ozbiljnog protivkandidata, a zapadni mediji su analizirali šta se može očekivati od šefa Kremlja nakon ovog ubedljivog trijumfa.

CNN navodi da pobeda Putina ni u jednom trenutku nije dovođena u pitanje i dodaje da je predsednik Rusije obezbedio peti mandat putem "dubioznog nacionalnog plebiscita".

Američka televizija ocenjuje da "demokratska procedura ni u jednom trenutku nije imala veze sa trodnevnim predsedničkim izborima u Rusiji".

- Što se tiče Kremlja, ova ubedljiva pobeda u prvom krugu će dosadašnjem predsedniku obezbediti svež dokaz legimnosti i poslati jasnu poruku: Putinov rat protiv Ukrajine ima punu podršku njegovog naroda - navodi CNN.

Podseća se da je Putin u govoru koji je održao uoči izbora zatražio od glasača da izlaskom na birališta pokažu nacionalno jedinstvo.

- Uveren sam da shvatate kroz kakav težak period sada prolazi naša zemlja, sa kakvim se teškim izazovima suočavamo u skoro svim sferama. A da bismo nastavili da na njih odgovaramo dostojanstveno i uspešno prevazilazimo prepreke, mi i dalje moramo da budemo ujedinjeni i posedujemo samopouzdanje - kazao je tada Putin koji je rarod Rusije nazvao "jednom velikom porodicom".

Vladimir Putin
foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

CNN navodi da je Putin tu poruku ponovio i nakon zatvaranja birališta, poručivši da su Rusi "svi jedan tim" kada se pojavio na sceni u gomili mladih aktivista njegovog izbornog štaba obučenih u majice sa natpisom "Putin Rusija pobeda".

Ipak, on je aludirao i da "mnogo obaveza za sve" predstoji nakon njegovog reizbora, ali nije baš bio mnogo pričljiv u vezi sa tim zadacima.

Dajana Megnej, međunarodni izveštač Skaj njuza, rezultate ruskih predsedničkih izbora ocenila je kao "predvidljive, ako ne i besmislene".

Ona je navela da Ruse u narednih šest godina očekuje "isto što i do sada".

- Takve brojke koje tiču izlaznosti i podrške se približavaju on9im koje ostvaruju centralnoazijski diktatori. Mislim da je primetno da je vođa Severne Koreje bio prvi koji je pozvao Vladimira Putina i čestitao mu na tim brojkama - kazala je Megnej.

Vladimir Putin, Rusija, ruska vojska, ruski vojnici
foto: Shutterstock

Ona je za Putinovu trojicu protivkandidata rekla da bi "teško mogli da se nazovu poznatim javnosti", kao i da su oni tokom većeg dela predizborne kampanje hvalili Putina i njegov rat u Ukrajini.

Britanska televizija navodi da je Megnej govorila i onome što bi moglo da se dogodi tokom novog šestogodišnjeg mandata predsednika Rusije.

- Mislim da treba da vidimo da li će on narediti novu mobilizaciju, ukoliko oseća da je opravdana - rekla je Megnej.

Vladimir Putin, Rusija, ruska vojska, ruski vojnici
foto: Shutterstock

Podseća se da prethodna mobilizacija koju je Putin naredio nije bila popularna u Rusiji, ali Megnej navodi da sa rezultatima kakve je sada ostvario nPutin više ne mora da se brine da li će na izborima proći onako kako želi.

(Kurir.rs/CNN/Sky News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

03:29

PUTIN PRIPREMIO LUKAVU STRATEGIJU ZA IZBORE! Kljajić tvrdi: Dozvolio samo ludacima da se kandiduju, a OVIM JE OSIGURAO POBEDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track