PUTIN DIGAO OD RUKE OD KRIMSKOG MOSTA, STRAHUJE DA ĆE BITI SRUŠEN? Već ima rezervnu varijantu, otkrio je na proslavi u Moskvi
Foto: AP Alexander Zemlianichenko, Shutterstock

RUSKI PREDSEDNIK ODRŽAO MITING POVODOM POBEDE NA IZBORIMA

PUTIN DIGAO OD RUKE OD KRIMSKOG MOSTA, STRAHUJE DA ĆE BITI SRUŠEN? Već ima rezervnu varijantu, otkrio je na proslavi u Moskvi

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je na proslavi 10. godišnjice pripajanja Krima, koju međunarodna zajednica nije priznala, hvalio vraćanje tog upoluostrva pod kontrolu Moskve, ali i najavio izgradnju alternative Kerčkom mostu koji je izložen čestim ukrajinskim napadima.

BBC prenosi da je Putin to kazao u obraćanju pred hiljadama ljudi na Crvenom trgu, dan nakon što je na izborima koje je Zapad ocenio kao prevaru obezbedio peti predsednički mandat.

Navodi se da je šef Kremlja poručio da se Krim "vratio u matičnu luku", kao i da će ta terirtorija krenuti napred "ruku pod ruku" sa Rusijom.

Britanski medijski servis podseća da je Moskva poluostrvo na Crnom moru pripojila 2014, osam godina pre nego što je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu i zauzela u celini ili delimično Donjecku, Lugansku, Hersonsku i Zaporošku oblast.

Vladimir Putin
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Putin je ocenio da je "vraćanje" te četiri ukrajinske oblasti pod kontrolu Rusije ispalo "mnogo teže i tragičnije" nego u slučaju Krima.

- Ali, na kraju smo to uradili. To je veliki događaj u istoriji naše zemlje - kazao je Putin koji je zauzete teritorije nazvao delom "Novorusije", na šta je masa počela da skandira "Rusija, Rusija".

Vladimir Putin
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navodi se da je Putin tokom ove proslave najavio i novu železničku prugu koja će se protezati od grada Rostov na Donu na jugu Rusije preko zauzetih oblasti do Krima i mogla bi da posluži kao alternativa sadašnjem mostu koji povezuje poluostrvo sa Rusijom.

- Tako ćemo zajedno, ruku pod ruku, mi krenuti dalje. To je ono što nas, delima umesto rečima, čini stvarno jakim - rekao je Putin.

Vladimir Putin
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

BBC podseća da je postojeći Kerčki most, kako se još naziva ta veza Krima sa Rusijom, otvoren za saobraćaj 2018, a od početka rata bio je česta meta ukrajinskih napada i dva puta je zbog oštećenja zatvaran na duži period.

Vladimir Putin, Rostov, Donjeck
foto: Shutterstock

Putin je kazao da je obnovljena železnička linija koja ide od Rostova na Donu ka gradovima Donjecku, Marijupolju i Berdjansku and Berdyansk, a odatle će pruga biti nastavljena do krimske luke Sevastopolj.

Napad na Krimski most iz 2022.
Napad na Krimski most iz 2022.foto: Vladimir Mordunov / UPI / Profimedia

Navodi se da se predsednik Rusije zahvalio pristalicama na podršci na izborima na kojima je osvojio 87 odsto glasova.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track