RUSKI AMBASADOR NAPUSTIO TERITORIJU POLJSKE! Varšava besna što se nije izjasnio o raketi koja je narušila vazdušni prostor NATO
Foto: Burzykowski Damian/Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

tokom odsustva će ga zamenjivati otpravnik poslova

RUSKI AMBASADOR NAPUSTIO TERITORIJU POLJSKE! Varšava besna što se nije izjasnio o raketi koja je narušila vazdušni prostor NATO

Planeta -

Sergej Andrejev, ambasador Ruske Federacije u Poljskoj, trenutno se nalazi van teritorije te zemlje članice NATO.

Televizijska stanica TVP vorld navodi da je 25. marta ruska ambasada u Varšavi tehničkom beleškom informisala Ministarstvo spoljnih poslova Poljske da će Andrejev biti odsutan od 26. marta do 4. aprila.

Navodi se da će ga u tom periodu zamenjivati otpravnik poslova ambasade.

Poljska televizija navodi da je o odsustvu Andrejeva iz zemlje javnost u međuvremenu obavestio šef diplomatije Radosłav Šikorski tokom posete Letoniji.

Sergej Andrejev
Sergej Andrejevfoto: Burzykowski Damian/Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske na čijem čelu je Šikorski u nedelju je Andrejeva pozvalo da dođe kod njih u vezi s incidentom u kojem ruska krstareća raketa prilikom napada na Ukrajinu provela 39 sekundi u poljskom vazdušnom prostoru, zbog čega su dignuti borbeni avioni NATO.

Poljska, Sergej Andrejev
foto: Burzykowski Damian/Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Andrejev je odbio taj zahtev, nakon čega je Andržej Šejna, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, izjavio lokalnim medijima da NATO navodno razmatra opciju obaranja ruskih raketa ukoliko "zalutaju" suviše blizu granica Alijanse.

Poljska, mapa Poljske
foto: Shutterstock

- Sergej Andrejev, ruski ambasador u Poljskoj, sam je posvedočio o sopstvenoj kulturi i profesionalizmu. Koliko sam čuo, on je već napustio našu teritoriju - kazao je Šikorski.

Radoslav Šikorski
Radoslav Šikorskifoto: EPA/Piotr Nowak

On je naglasio da ruski ambasador nije ni proteran niti je od njega zatraženo da se povuče sa funkcije.

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je tvrdnju da njegova zemlja nema nikakve planove vezane za bilo koju zemlju NATO niti će napasti Poljsku, baltičke zemlje ili Češku, ali će ruske snage obarati borbene avione F-16 ukoliko ih Zapad obezbedi Ukrajini, makar bili i na aerodromima u "trećim zemljama".

(Kurir.rs/TVP World/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:10

AKO SE OVAKO NASTAVI UKRAJINA ĆE PROSTO DA NESTANE Bivši ambasador naveo JEDNO rešenje koje za sad odbijaju obe strane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track