Đukanović: Plate i penzije generator potrošnje

Najveći problem

Đukanović: Plate i penzije generator potrošnje

Planeta -
Moramo prekinuti spiralu troškova koji nemaju uporišta u bruto-društvenom proizvodu i suzbiti prekomernu potrošnju, saopštio crnogorski premijer

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović saopštio je večeras da će državni budžet Crne Gore za 2013. godinu biti "izraz aktuelne ekonomske relanosti" i najavio da će "pod lupom biti plate i penzije" koje je nazvao glavnim generatorima potrošnje. Đukanović je Televiziji Crne Gore kazao da će 2013. biti godina "mukotrpnih pokušaja obuzdavanja potrebe za novim zaduženjima i prekomernom potrošnjom".

"Moramo prekinuti spiralu troškova koji nemaju uporišta u bruto-društvenom proizvodu (BDP) i suzbiti prekomernu potrošnju", saopštio je Đukanović i obećao da će Vlada "učiniti sve da u što kraćem roku vrati punu ravnotežu javnih finansija i učvrsti ekonomsku održivost". Vlada bi u petak trebalo da utvrdi predlog državnog budžeta za 2013. godinu od 1,26 milijardi evra uz očkivanu stopu rasta BDP od 2,5 procenta. Ovogodišnji državni budžet je pre rebalnasa iznosio 1,25 milijardi evra.

Vlada je bila prinuđena da sredinom ove godine smanji državnu potrošnju za 16 miliona i koriguje stopu rasta BDP sa 2,0 na 0,5 procenata. Premijer je ponovio obećanje iz svig nedavnog ekspozea kada je došo na čelo Vlade, da će ona smanjiti troškove državne administracije, posebno izdatke za putovanje i službena vozila. Ponovio je da će se raskinuti svi privatizacioni ugovori kod kojih partner države nije ispunio ugovorene obaveze, a takav partner će biti "trajno eliminisan" iz poslovanja s državom. Po Đukanovićevim rečima, Vlada razmatra tri ponude za izgradnju auto-puta od Bara do granice sa Srbijom. Država poslednjih godina nije uspela da nađe finansijera za taj projekat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track