PROVERA PRODAJE ORUŽJA: Sud podržao Obamin zakon
Foto: Rojters

PROVERA PRODAJE ORUŽJA: Sud podržao Obamin zakon

Planeta -
Cilj ove odluke administracije u Vašingtonu je da spreči da poluautomatske puške budu lako dostupne meksičkim kartelima droge.

VAŠINGTON - Apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država ocenio je zakonitim odluku administracije predsednika Baraka Obame iz 2011. godine, kojom su prodavnice oružja u državama koje se graniče sa Meksikom dužne da obaveste federalne vlasti ako neko kupi dva ili više komada oružja.

Cilj ove odluke administracije u Vašingtonu je da spreči da poluautomatske puške budu lako dostupne meksičkim kartelima droge. Pravilo važi za Arizonu, Kaliforniju, Nju Meksiko i Teksas.

Međutim, nekoliko proizvođača oružja, kao i Nacionalna sportska fondacija u streljaštvu, pokrenuli su pred sudom proveru zakonitosti takvog akta.

Ovo pravilo se odnosi samo na oružje većeg kalibra i poluautomatske puške koje imaju šaržere koji mogu da se skidaju. Prema podacima meksičkih vlasti, u toj zemlji je od 2007. do 2011. godine zaplenjeno 68.000 komada koje je došlo iz SAD.

Obamina administracija je pokušala nakon masakra u školi u Konektikatu da kroz Kongres uvede zakon kojim bi se uvele restriktivnije provere prilikom prodaje oružja, kao i moguću zabranu prodaje automatskih pušaka.

Međutim, republikanska većina je odbila taj predlog, pomognuta jakim lobiranjem uticajne Nacionalne asocijacije za oružje (NRA).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track