NOVA PRAVILA: Hrvatski policajci mogu od stranaca tražiti novac

NOVA PRAVILA: Hrvatski policajci mogu od stranaca tražiti novac

Planeta -
znos sredstava potrebnih za izdržavanje po danu boravka u Hrvatskoj utvrđen je još 2004.godine, prilikom donošenja prve uredbe o viznom režimu i otada se nije menjao,

SPLIT - Policijski službenik tokom granične kontrole, ima diskreciono pravo da zatraži od stranca da pokaže sredstva za izdržavanje kad god proceni da je to potrebno, ali to ne podrazumeva da će se sistemski, od svakoga stranca, tražiti da predoči ta sredstva, saopštilo je Ministarstvo turizma Hrvatske.

Odgovarajući na pitanja novinara Slobodne Dalmacije, vezana za bojazan turističkih radnika da bi im novi vizni režim, nakon ulaska u EU, mogao značajno smanjiti broj turista iz BiH, Ministarstvo je odgovorilo da će se kontrola na granicama sprovoditi na uobičajeni način kao i do sada,kao i da isto važi i za hrvatske državljane kad putuju u BiH.

Iznos sredstava potrebnih za izdržavanje po danu boravka u Hrvatskoj utvrđen je još 2004.godine, prilikom donošenja prve uredbe o viznom režimu i otada se nije menjao, navodi list.

Kako navedena odredba nikada nije stvarala teškoće pri ulasku državljana BiH u Hrvatsku, ni pristupanjem Hrvatske EU u tom se smislu neće ništa promeniti, stoji u saopštenju Ministarstva turizma RH.

Inače, kako je u petak navelo Ministarstvo spoljnih poslova BiH, građani će prilikom kratkotrajnog boravka u Hrvatskoj (do tri meseca), od 1. jula kada ta zemlja postane članica EU, za svaki dan morati da imaju po 100 evra po osobi ili po 50 evra, u slučaju da imaju uplaćeni turistički aranžman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track