ALEKSIS CIPRAS VLADI GRČKE: Kreditori nisu prihvatili plan reformi, to se nikad nije desilo!
Foto: Rojters

Alarmantno

ALEKSIS CIPRAS VLADI GRČKE: Kreditori nisu prihvatili plan reformi, to se nikad nije desilo!

Planeta -
Zapravo su poverioci vratili Atini revidirani plan reformi s dodatnim zahtevima, što je Grčkoj neprihvatljivo

BRISEL - Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je svojoj vladi da međunarodni kreditori nisu prihvatili plan reformi.

Cipras je to rekao pred polazak za Brisel, a nešto pre toga je grčki ministar finansija Janis Varufakis, koji takođe ide sa premijerom u sedište EU, izjavio da je krizom pogođena Grčka u finalnoj fazi pregovora sa kreditorima i uskoro bi mogla postići sporazum.

Stvar je u tome što su kreditori jutros dostavili Atini revidirani plan reformi, u kom traže da Grčka podigne stope poreza na dodatu vrednost i da još sreže javnu potrošnju, ali je zvanična Atina to odbila, objasnila je grčka novinska agencija ANA pozivajući se na izvor u Ciprasovoj vladi.

Janis Varufakis i Aleksis Cipras danas sa Donaldom Tuskom u Briselu (Foto: Fonet/AP)
Janis Varufakis i Aleksis Cipras danas sa Donaldom Tuskom u Briselu (Foto: Fonet/AP)

Rojters je, pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, javio da su kreditori danas zatražili od Atine da unapredi predložene poreske i reformske mere kako bi postigla sporazum o odmrzavanju preostalih sredstava i da bi naredne nedelje izbegla bankrot.

"Ponovno odbijanje ekvivalentnih mera od strane izvesnih institucija dosad se nije dogodilo ni u Irskoj ili Portugalu", tvitovao je Cipras iz Brisela oko 12:30.

"Ovako čudan stav ukazuje na to da ili nema interesa da se postigne sporazum ili da podršku imaju neki specijalni interesi", dodao je posle minut.

Cipras i Varufakis treba danas da razgovaraju s predsednicima Evropske centralne banke (ECB) Mariom Dragim, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard i Evropske komisije (EK) Žan-Klodom Junkerom u pokušaju da se postigne završni sporazum pre nego što Grčkoj istekne rok i iz MMF stigne na naplatu 1,5 milijardi evra.

(Bloomberg Business)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track