MIHAJLOVIĆ: Srpski izvoz u Austriju veći 17 odsto, deficit manji!
Foto: Fonet

Sastanak privrednika

MIHAJLOVIĆ: Srpski izvoz u Austriju veći 17 odsto, deficit manji!

Austrija -
Ukupne investicije kompanija iz Austrije u Srbiji su oko tri milijarde dolara i ta država zauzima prvo mesto po ukupnoj sumi investicija u našoj zemlji od 2000. godine, naglasila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da su ekonomski odnosi Srbije i Austrije iz godine u godinu sve bolji i navela da je u prvih pet meseci ove godine Srbija povećala izvoz u Austriju za skoro 17 odsto, u odnosu na isti period lane i smanjila uvoz za četiri odsto i time i trgovinski deficit sa tom članicom EU.

Ukupne investicije kompanija iz Austrije u Srbiji su oko tri milijarde dolara i ta država zauzima prvo mesto po ukupnoj sumi investicija u našoj zemlji od 2000. godine, naglasila je sinoć Mihajlović na sastanku sa austrijskim privrednicima, koji je organizovala Ambasada Austrije u Beogradu.

Najveća suma investicija iz Austrije bila je 2007. godine kada se u Srbiju slilo oko milijardu dolara, podsetila je Mihajlović i poželela austrijskim investitorima i privrednicima da 2015. godina bude još bolja.

U razgovoru sa austrijskim privrednicima Mihajlović je istakla da u Srbiji ima puno austrijskih investitora, od energetike, telekomunikacija, bankarstva, osiguranja, do trgovina i podsetila da su dve zemlje do sada potpisale 10 bilateralnih ugovora, tako da ne postoji privredna oblast u kome nije potpisan takav ugovor, što omogućava svakoj austrijskoj kompaniji određene povoljnosti kada investiraju u Srbiji.

"Oni su to odlično prepoznali i koriste, a to Srbiji puno znači", kazala je potpredsednica Vlade Srbije.

Sa austrijskim privrednicima Mihajlović, kako je rekla, razgovarala je o i novim investicijama u našu zemlju, kao i o novom Zakonu o planiranju i izgradnji koji treba da stvori povoljnije okruženje za dolazak i ulaganje stranih kompanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track