BIVŠI NEMAČKI DŽIHADISTA UPOZORAVA: IS planira niz napada na Evropu, hoće da ponove Pariz

Džihad

BIVŠI NEMAČKI DŽIHADISTA UPOZORAVA: IS planira niz napada na Evropu, hoće da ponove Pariz

Planeta -
Nemački džihadista koji je pobegao iz Islamske države glavom bez obzira tvrdi da ta grupa planira niz napada na Evropu.

Bivši 27-godišnji militant označen samo kao Hari S. pobegao je jer nije mogao da gleda obezglavljivanja i pogubljenja. Tvrdi da su od njega i drugih starnih boraca tražili da "donesu džihad u svoje domovine".

"Oni žele nešto što se dešava svuda u isto vreme", kaže Hari S.

Sigurnosne službe već neko vreme upozoravaju da je Nemačka meta za teroristički napad zbog svoje podrške koaliciji koja se bori protiv ISIS-a.

Dok je bio u Siriji, od Harija tražilo se da učestvuje u egzekucijama zatvorenika, ali on tvrdi da nije pogubio nikoga.On je sada u istražnom zatvoru gde ga čeka suđenje.

Hari S. je prešao u islam tokom služenja zatvorske kazne zbog pljačke supermarketa. Ubrzo nakon što je odslužio kaznu, mračnija strana religije ga je privukla pa je postao deo krugova koji su podržavali džihad protiv Zapada. Kada je stigao 2014. godine u Siriju, tamo su ga obučili kao borca ISIS-a.

Posle tri meseca život ga je onde razočarao. Tvrdi da je njihove redove napustio tako što je otpešačio do Turske.

Nemački list Špigel ga je posetio u zatvoru kada je uhapšen i rekao im je da su ga ISIS-ovi zapovednici pokušali da privole skoro svakog fanatika iz Evrope' u Raki da se vrate kući i izvrše napade.

Treninzi u kampovima uključivali su celodnevne marševe po suncu, a borci koji bi odustali bili su brutalno premlaćivani. Tokom svog boravka u Siriji, Hari S. se družio s austrijskim fanatikom Mohamedom Mahmudom i berlinskim reperom Denisom Kuspertom, poznatijim kao Deso Dogg. Smatra se da su obojica ubijena u vazdušnim napadima.

Kuspert je bio direktor propagande producirajući snimke hladnokrvnih i nemilosrdnih obezglavljivanja. Hari S. je uspeo da u Nemačku unese snimke egzekucija ISIS-ovih zarobljenika. Njegov advokat kaže da Hari nije učestvovao u pogubljenjima i da je on bio samo "potrčko koji je dozvolio da ga izmanipulišu".

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track