BLISKI SUSRET: NATO avijacija presrela ruske ratne avione
Foto: Reuters

Tesno nebo iznad Baltika

BLISKI SUSRET: NATO avijacija presrela ruske ratne avione

Planeta -
Ruski borbeni avioni u utorak su leteli nenajavljeno od Rusije do Kalinjingrada na granici sa NATO članicama Poljskom i Litvanijom, navela je portparolka litvanskog ministarstva odbrane

VILNjUS - NATO patrola presrela je ruske borbene avione iznad Baltičkog mora, saopštili su danas litvanski zvaničnici, u trenutku kada Moskva obeležava godišnjicu prisajedinjenja Krima Rusiji jednom od najvećih vojnih vežbi u proteklih nekoliko godina.

NATO avijacija presrela je grupu od osam borbenih aviona "Su-27" i "Su-34" i tri ruska vojna transportera iznad međunarodnih voda u utorak, saopštila je portparolka litvanskog ministarstva odbrane, a preneo Rojters.

Portparolka je rekla da su ovo prvi ruski borbeni avioni koje je vazduhoplovna patrola NATO presrela ove godine i dodala da su piloti isključili predajnike kako bi izbegli radar i da nisu komunicirali sa kontrolom leta.

"Civilni aviosaobraćaj iznad Baltičkog mora je bio ugrožen zbog tajnosti leta aviona", kazala je ona.

Godinu dana nakon prisajedinjenja Krima Rusiji, Moskva je u ponedeljak najavila vojne vežbe uz učešće ratnih aviona, podmornica i više od 45.000 vojnika na potezu od Arktika do Crnog mora.

Ruski borbeni avioni u utorak su leteli nenajavljeno od Rusije do Kalinjingrada na granici sa NATO članicama Poljskom i Litvanijom, navela je portparolka.

Prema sedmičnim izveštajima litvanskog ministarstva, patrola NATO presrela je 16 ruskih vojnih aviona od početka ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track