BOMBAŠ-SAMOUBICA OSTAVIO OPROŠTAJNO PISMO: Plašim se zatvora, moram da ubijam!
Foto: Ps

Pakao u Briselu

BOMBAŠ-SAMOUBICA OSTAVIO OPROŠTAJNO PISMO: Plašim se zatvora, moram da ubijam!

Planeta -
Belgijska policija pronašla kompjuter koji je pripadao Ibrahimu el Bakrauiju, čoveku koji je ubio 11 ljudi na aerodromu

Bombaš-samoubica Ibrahim el Bakraui, koji se razneo na aerodromu u Briselu, ubivši 11 ljudi, ostavio je za sobom kompjuter, potvrdio je federalni tužilac Frederik van Leuv.Policija je u briselskoj opštini Sharbek pronašla kompjuter u kanti za đubre na ulici. Po svemu sudeći, kompjuter je sadržao i svojevrsni testament teroriste. On je ostavio poruku u kojoj navodi da se oseća „sve nesigurnije i da strahuje da će završiti u zatvoru“.Ko je treći čovek?- Više ne znam šta da uradim, svud je za mnom potraga, više nisam nigde bezbedan i, ako to potraje bez kraja, preti mi opasnost da zauvek ostanem u zatvorskoj ćeliji - napisao je.Tužilac je rekao da se njegov brat Halid razneo u metrou.Drugi atentator koji se razneo eksplozivom na aerodromu je Nažim Lahraui, takođe učesnik u napadu u Parizu i saradnik uhapšenog pariskog atentatora Salaha Abdeslama, javili su AFP, RTL i list Standard, pozivajući se na policijske izvore, ali belgijsko tužilaštvo još nije potvrdilo tu informaciju. Inače, pošto se najpre verovalo da je Lahraui zapravo u bekstvu, juče se bila pronela vest da je uhapšen što je ubrzo demantovano.

Ubica iz metroa... Halid el Bakraui
Ubica iz metroa... Halid el Bakraui

Belgijska policija i dalje traga za trećim teroristom koji je pobegao pre napada na aerodromu, a tužilaštvo je saopštilo da se njegov identitet još ne zna.List Dernije or prenosi da je treći neeksplodirani pojas samoubica i automatsku pušku „kalašnjikov“ istraga pronašla u ruševinama aerodroma zahvaljujući podacima koje je policiji dao taksista koji je dovezao teroriste na aerodrom.Napad na UskrsHalid el Bakraui 15. marta je u briselskoj četvrti Fore pod lažnim imenom iznajmio stan u kojem se skrivao Abdeslam i čije je otiske tamo pronašla istraga. Tamo ih je otkrila policija i u puškaranju je poginuo važan Abdeslamov saradnik, koji je kod sebe imao zastavu IS Iraka i Sirije, pušku „kalašnjikov“ i detonatore za eksploziv.Drugi terorista samoubica Ibrahim el Bakraui je u odsustvu osuđen na zatvor zbog toga što je, posle pljačke jedne menjačnice u Briselu, iz „kalašnjikova“ pucao na policijsku poteru i ranio jednog policajca.Teroristički napad u Briselu trebalo je da bude sproveden za Uskrs, ali je pomeren zbog hapšenja Abdeslama, preneli su pojedini mediji.

Štek teroristaIMALI MATERIJALA ZA JOŠ 50 KG EKSPLOZIVATeroristi su imali sirovog materijala u rezervi da naprave još najmanje 10 ogromnih bombi, piše Gardijan i dodaje da je u Briselu nađeno materijala za još 50 kilograma eksploziva. Na mestu sa kog su napadači krenuli taksijem ka aerodromu policija je pronašla 150 litara acetona i oko 30 litara hidrogen-peroksida, što je dovoljna da se u kućnim uslovima napravi oko 50 kg eksploziva TATP, korišćenog u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track