ČAŠICA JE BILA NJIHOVO NAJJAČE ORUŽJE: Ove vojskovođe su se ubili u alkoholu i promenili istoriju
Foto: Profimedia

Neobična igra sudbine

ČAŠICA JE BILA NJIHOVO NAJJAČE ORUŽJE: Ove vojskovođe su se ubili u alkoholu i promenili istoriju

Planeta -
Da bi se dobila bitka potrebno je dosta sreće, a možda i koja flaša pića

Istoriju su obeležile mnoge bitke, a istoričari uvek ističu čuvene vojne strategije i generale i ratnike koji su svoje trupe vodili do pobede.

Ipak, malo je poznato da su neke od bitaka dobijene zbog alkohola, odnosno, zbog toga što su vođe svojih trupa bili toliko pijani da nisu mogli normalno da odlučuju. Ipak, i to se ponekad isplati jer su imali više hrabrosti da se upuste u najrizičnije situacije.

Zapio se

Jedna od takvih situacija zabeležena je tokom Drugog svetskog rata. Za vreme savezničkog iskrcavanja, nemački major Hans Šmit se toliko napio što je saveznicima omogućilo da pređu most na reci Orni. Šmit se provodio s ljubavnicom i nije naredio da se most raznese eksplozivom. Kako je samo on mogao da izda naredbu, što bi sigurno usporilo napredovanje savezničkih trupa, Britanci su zauzeli most.

Napio se pa pao sa konja

Za vreme Građanskog rata u Americi bitka u Tenesiju je mogla da se završi potpuno drugačije da nije bilo generala Bendžamina Čitama. On je predvodio snage Konfederacije, a tokom napada je zbog pijanstva pao sa konja. Iako su vojnici Konfederacije dobili bitku, velika većina severnjačkih vojnika uspela je da se povuče.

Alkoholom do mesta predsednika SAD-a

Američki građanski rat iznedrio je i jednog od budućih predsednika SAD. Ulises S. Grant je jedan od najzaslužnijih ljudi za pobedu Severa, a kasnije je postao i šef države. Za Granta brojni istoričari tvrde da je bio alkoholičar. Ipak, jedna od njegovih odluka tokom sukoba donela je i prednost Severu. Zbog toga što je bio pod uticajem alkohola mnogo je lakše donosio odluke u odnosu na druge generale i bio je agresivniji u borbama.

Uvek budi na oprezu

Imagava Jašimoto, moćni zapovednik Japana odlučio je 1560. godine da osvoji tadašnju prestonicu Kjoto. Na putu do grada je sa 35.000 ratnika osvojio tvrđavu Oda Nobunaga koji sa svojih 2.500 ratnika nije bio tada u njoj. Po osvajanju tvrđave Jašimoto i njegova vojska su se napili, a tu priliku Nobunaga nije propustio. Iako je raspolagao sa daleko manje vojnika vratio je tvrđavu i porazio brojčano jačeg neprijatelja.

Rusima pivo došlo glave

U bici 1377. godine na reci koja se danas po tom događaju i zove Pjana, ruski vojnici su se toliko opili da nisu mogli da suprotstave Mongolima. Vojnici su pili uglavnom pivo i medovinu, a Mongoli su iskoristili njihovo pijanstvo za lagani trijumf.

Trojanski konj

Detalji Trojanskog rata još uvek izazivaju polemiku u stručnim krugovima, posebno kada je u pitanju poznati Trojanski konj. Glavno pitanje je koliko je u pitanju stvarni događaj iz bitke, a koliko mit koji bi trebalo da služi kao lekcija.

Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kada su Grci shvatili da ne mogu da osvoje zidine Troje, navodno su prekinuli opsadu i otišli, a Trojancima su ostavili ogromnog šupljeg drvenog konja ispred zidina. Oni su poklon uneli i krenuli sa slavljem. Prema legendi, Grci, sakriveni u konju, strpljivo su čekali i u pravom trenutku izašli iz skrovišta i pobili sve građane Troje.

(Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track