FIJON: Neophodni iskreni i čvrsti odnosi s Amerikom i Rusijom
Foto: Reuters

Povratak saradnji

FIJON: Neophodni iskreni i čvrsti odnosi s Amerikom i Rusijom

Planeta -

Verovatni kandidat desnice na francuskim predsedničkim izborima 2017. Fransoa Fijon je ocenio da je Francuskoj i Evropi u velikom interesu da "ponovo uspostave iskrene i čvrste odnose" i sa Moskvom i sa Vašingtonom.

Fijon, koji je ubedljivo pobedio svoje suparnike unutar glavne opozicione stranke Republikanci u prvom krugu unutarstranačkih izbora za predsedničkog kandidata, smatra da se mora "izaći iz logike blokova i hladnog rata" i podvlači da budući šef francuske države zato mora "ponovo uspostaviti iskrene i čvrste veze s Rusima, ali i Amerikancima".

Fijon, za koga glavni konkurent na desnici Alen Žipe kaže da je "preterano popustljiv prema Rusima", upozorava da "smo se mi udaljili, iako su nam i Moskva i Vašington potrebni za rešavanje mnogih pitanja". Bivši francuski premijer je za to da se ukinu sankcije EU protiv Rusije, uvedene zbog delovanja Moskve prema Ukrajini i naglašava da Francuska mora igrati ulogu "sile ravnoteže i u tom cilju primeniti svetsku i nezavisnu diplomatiju".

I Alen Žipe želi dobre odnose s Rusijom (Foto: Reuters)
I Alen Žipe želi dobre odnose s Rusijom (Foto: Reuters)

I Žipe je u autorskom napisu u listu Mond takođe pozvao da se "s Rusijom uspostavi istinsko partnerstvo kako bi se izgradili zajednička bezbednost i uzajamni boljitak". Žipe, bivši premijer i nekadašnji šef francuske diplomatije, navodi i da "Rusija takodje mora da se opredeli za istu politiku u Evropi i drugde, bez uplitanja i imperijalne čežnje". On naglašava da se u dijalogu s Kremljom "mora biti iskren", posebno kad je reč o Siriji, Ukrajini i Iranu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track