GRČKE MUKE: Cipras dao ostavku i pozvao na izbore
Foto: Ap

Odluka

GRČKE MUKE: Cipras dao ostavku i pozvao na izbore

Planeta -
Prevremeni izbori će se održati 20. septembra, a u međuvremenu državu će voditi prelazna vlada

ATINA - Premijer Grčke Aleksis Cipras podneo je ostavku nakon što je ranije danas raspisao prevremene izbore za 20. septembar. On se na ovaj korak morao odlučiti kako bi umirio nemire u sopstvenim redovima, u Sirizi. Cipras je poručio da grčki narod treba da oceni njegov učinak.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Imam moralnu odgovornost da vašem sudu iznesem ono što sam učinio", rekao je Cipras u obraćanju građanima koje je prenosila grčka televizija. Prema njegovim rečima, mandat koji je dobio 25. januara došao je do svojih granica i sada građani treba da odluče o novom mandatu i da se izjasne o tome da li ih je pred stranim kreditorima predstavljao na odgovarajući način. "Ukratko, podneću svoju ostavku i ostavku svoje vlade predsedniku Grčke", najavio je on. Grčku će od tog trenutka voditi prelazna vlada. Kada odstupi sa mesta premijera tu poziciju bi trebalo da zauzme Vasiliki Tanou, predsednica Vrhovnog suda i velika protivnica mera štednje.

"Pritisci, ucene, ultimatumi, finansijsko gušenje su stvorili stanje bez presedana", rekao je premijer o pregovorima s poveriocima i dodao: "Ali svi smo to doživeli trezveno i uz odlučnost naroda. Bez te odlučnosti poverioci bi nam ili nametnuli svoje stavove, ili bi uslovi bili još stroži ", rekao je on. "Danas se ta teška faza završila potpisivanjem sporazuma (o trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj) i isplatom rate ECB", izjavio je Cipras.

Premijer je povodom ostavke i predstojećih izbora ukazao da se "sve neće normalizovati preko noći, ali ovo je prvi odlučujući korak ka normalizaciji". Pominjući sporazum s kreditorima, Aleksis Cipras je rekao: "Nismo doneli rezultat kojem smo se nadali, ali ni odnos (poverilaca) prema nama nije bio kakav smo očekivali. Ono što smo doneli, najbolji je mogući rezultat. Naš cilj je da u odnosu s poveriocima što pre povratimo nacionalni suverenitet", rekao je on.

Svodeći bilans svoje vlade, premijer je naveo ponovno zapošljavanje ranije otpuštenih iz državne službe, izbegavanje masovnog otpuštanja iz privatnog sektora i naglasio da više nema mogućnosti za otpuštanje iz javnih firmi. Govoreći o "pobunjeničkoj" takozvanoj "Levoj platformi" Sirize, i o njenom delovanju u Skupštini, Aleksis Cipras je rekao da će "narod suditi svima koji su svojim postupcima prvu vladu levice pretvorili od većine u manjinu".

Grčki zakon omogućava vođama stranaka da sami sastave poimenične liste kandidata za poslanike ukoliko se izbori održavaju u periodu manjem od 18 meseci od prethodnih.

Prevremeni izbori bi, kako navodi Rojters, omogućili Ciprasu da kapitalizuje popularnost među grčkim biračima pre nego što osete najteže posledice programa štednje i možda mu dozvole da se vrati na vlast sa još jačom pozicijom i oslabe pobunu u redovima Sirize. Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije. Taj mandat traje tri dana i ako ne donese rezultate, predsednik raspisuje parlamentarne izbore, objašnjava Rojters. U ovom slučaju, mandat bi bio poveren drugoj najvećoj stranci, konzervativnoj Novoj demokratiji, a nakon toga eventalno desničarskoj Zlatnoj zori. Međutim, procedura može biti zaobiđena s obzirom na to da će opozicioni lideri verovatno vratiti mandat predsedniku čime se otvara i mogućnost za održavanje izbora, u roku od 30 dana od datuma raspisivanja.

Foto: AP
Foto: AP

Danima se očekivalo da Cipras zatraži izbore čim Grčka dobije nov, treći paket međunarodne finansijske pomoći od 85 milijardi evra, i pošto danas delom tog novca plati ratu kredita Evropskoj centralnoj banci. Cipras je izlazak na nove izbore obrazložio time da je njegova koaliciona vlada iscrpela mandat koji je januara dobila od naroda time što je uspela da izdejstvuje, kako je rekao, nepovoljan, ali najbolji mogući sporazum s poveriocima grčke države.

Cipras je izabran za premijera Grčke početkom ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track