HLADNO GA IZBEGAO: Cipras odbio susret s novim mandatarem Mejmarakisom
Foto: Reuters

HLADNO GA IZBEGAO: Cipras odbio susret s novim mandatarem Mejmarakisom

Planeta -
Nema šanse da se formira vlada sa sadašnjim sastavom parlamenta, pa neću ni da pričam o tome, poručio odlazeći premijer Aleksis Cipras Evangelostu Mejmarakisu

ATINA - Ne postoji prostor za programsko usklađivanje između glavne opozicione Nove demokratije i vladajućeg koalicionog partnera Sirize oko formiranje vlade u aktuelnom parlamentu, izjavio je danas izvor iz grčke vlade, navodeći da je premijer u ostavci Aleksis Cipras odbio da se sretne sa liderom ND Vangelisom Mejmarakisom, prenela je ANA.

Cipras je 20. avgusta podneo ostavku i zatražio da se izbori održe što pre, posle čega je u petak grčki predsednik Prokopis Pavlopulos da Mejmarakisu mandat za formiranje nove vlade. Grčka agencija navodi da je predsednik ND kontaktirao jutros s Ciprasom i zatražio susret u okviru poverenog mandata. Cipras je, navodi izvor agencije ANA, objasnio Mejmarakisu da ne postoji šansa da se formira vlada sa sadašnjim sastavom parlamenta, što je i razlog podnošenja ostavke. Zbog toga, nema potrebe za razgovorom o formiranju vlade a Cipras smatra da nema mogućnosti za približavanje dve stranke.

Evangelos Mejmarakis: Od izbora neće biti vajde (Foto: AP)
Evangelos Mejmarakis: Od izbora neće biti vajde (Foto: AP)

Mejmarakis je po dobijanju mandata rekao da bi pokušao da okupi vladu sa strankama u aktuelnom parlamentu da bi se izbegle negativne posledice prevremenih izbora. Prema njegovim rečima, od izbora koji se očekuju 20. septembra nema koristi a pokušaće da formira vladu "kako bi izbegao u ovom trenutku sve negativne efekte koje bi ti izbori mogli da stvore za duže vreme".

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije. Po Ustavu, Pavlopulos treba redom predaje mandat partijama za formiranje vlade koje bi obezbedile poverenje skupštine, one za to imaju trodnevni rok, a ukoliko ne uspeju, imenuje se "tehnička" vlada kojoj je na čelu predsednik Vrhovnog suda i raspisuju se prevremeni parlamentarni izbori. Taj mandat traje tri dana i ako ne donese rezultate, predsednik raspisuje parlamentarne izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track