IMPIČMENT: Južnokorejski parlament izglasao opoziv šefice države zbog korupcije
Foto: Reuters

Zloupotrebila vlast

IMPIČMENT: Južnokorejski parlament izglasao opoziv šefice države zbog korupcije

Planeta -

Parlament Južne Koreje izglasao je opoziv predsednice države Park Geun-hje zbog korupcijskog skandala koji je potresao zemlju.

Skandal je izbio kad je otkriveno da je predsednicina godinama omogućavala prijateljici Čoi Su-sil, koja nije imala zvaničnu funkciju, da prisiljava razna preduzeća da doniraju miliione dolara dvema fondacijama koje je kontrolisala.

Mediji pišu da je njen uticaj bio mnogo veći - pomagala je u izboru predsedničkih pomoćnika, uplitala se u poslove vlade, birala garderobu za predsednicu i slično.

Ubrzo je izbila još jedna afera - objavljeno je da je Plava kuća, rezidencija u Seulu u kojoj žive i rade korejski predsednici, početkom novembra, kupila 360 pilula Viagri, uključujući i 60 pilula generičkih verzija tog leka, i to na račun državnog budžeta. Državnim parama predsednica je plaćala i antiejdžing tretmane.

Cela zemlja tražila je Hjeinu ostavku (Foto: AP)
Cela zemlja tražila je Hjeinu ostavku (Foto: AP)

Park Geun-hje se izvinila zbog skandala, ali je odbijala da podnese ostavku dok se parlament ne oglasi.

Park odbija pozive na ostavku, mada se izvinila zbog skandala u koji je umešana njena dugogodišnja prijateljica i savetnica Čoi Sun-Sil, koja je uhapšena za proneveru, zloupotrebu vlasti i uplitanje u vladine poslove iako nije imala zvaničnu funkciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track