ISLAMSKA DRŽAVA DOBILA POJAČANJE: Vojska Al Kaide u Keniji iskazala im lojalnost
Foto: AP 6 Okt 2013

Jačanje terorizma

ISLAMSKA DRŽAVA DOBILA POJAČANJE: Vojska Al Kaide u Keniji iskazala im lojalnost

Planeta -
Kenijska policija saopštila je danas da je grupa od 200 pripadnika somalske ekstremističke grupe Al Šabab, koja je bliska Al Kaidi, napustila taj pokret i iskazala lojalnost džihadistima iz Islamske države

Načelnik policije u Najrobiju Džozef Bojnet izjavio je AP-u da je ta frakcija formirana na severu Kenije, kod granice sa Somalijom i dodao da je već sprovela dva napada u poslednje dve nedelje u kojima su ubijeni jedan kenijski vojnik i dva civila.

U severnim i istočnim područjima Kenije koji se graniče sa Somalijom česti su napadi islamističke grupe Al Šabab, povezane s Al Kaidom. Ta teroristička organizacija je obećala da će se osvetiti Keniji, jer pomaže somalskim vlastima u borbi protiv ekstremista.

Kenija je svoje snage poslala u Somaliju 2011, posle prekograničnih napada. Pokret Al Šabab je nastao 2000. godine kao fuzija nekoliko somalskih islamističkih grupa i Al Kaide. Motiv njihovog postojanja su somalski nacionalizam, želja da se nametne islamska država sa strogim šerijatskim zakonima i sprovođenje globalnog džihada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track