#JeSuisCharlie: Podrška na Tviteru iz celog sveta novinarima koje su napali teroristi!
Foto: Twitter

Do sada više od 50.000 tvitova

#JeSuisCharlie: Podrška na Tviteru iz celog sveta novinarima koje su napali teroristi!

Planeta -
Brojni svetski zvaničnici, među kojima su i lideri SAD, Rusije i evropskih zemalja, oštro su osudili napad na francuski nedeljnik Šarli Ebdo u Parizu u kojem je danas ubijeno 12 ljudi

BERLIN/MOSKVA/BRISEL - Na društvenoj mreži Tviter u znak podrške sa novinarima redakcije "Šarli Ebdo" koju su napali teroristi danas u Parizu brojne poznate ličnosti i organizacije napisale su - #Je suis Charlie (Ja sam Šarli).

Brojni svetski zvaničnici, među kojima su i lideri SAD, Rusije i evropskih zemalja, oštro su osudili napad na francuski nedeljnik Šarli Ebdo u Parizu u kojem je danas ubijeno 12 ljudi.

Američki predsednik Barak Obama osudio je "zastrašujući napad" na francuski list, navodeći da je ponudio pomoć SAD kako bi "teroristi" koji su za njega odgovorni bili priveden pravdi.

"Francuska i divni grad Pariz, gde se taj skandalozni napad dogodio, za svet su vanvremenska referenca, koja će opstati iza vizije mržnje tih ubica", poručio je Obama.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je da se "borba protiv svih oblika terorizma mora neumorno nastaviti".

"EU je uz Francusku posle ovog užasnog čina. To je brutalni napad na naše fundamentalne vrednosti, protiv slobode izražavanja, stuba naše demokratije", kazao je Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je navela u saopštenju da je "šokirana uzasnim napadom".

"Ovaj užasni čin nije samo napad na život građana Francuske", već i "napad, koji se ničim ne može opravdati, na slobodu štampe i mišljenja, u osnovama naše kulture i demokratije", poručila je kancelarka.

Rusija "oštro osuđuje terorizam u svim oblicima", rekao je portparol predsednika Vladimira Putina, Dmitri Peskov i dodao da je Moskva uverena da borba protiv terorizma nije moguća bez "multilateralne saradnje".

"Uvereni smo da se teroristička dela ne mogu ničime opravdati", dodao je on. Putin je uputio saučešće porodicama žrtava, Parižanima i svim Francuzima", navodi se u saopštenju iz Putinove kancelarije.

Napad na francuski list oštro su osudili i kanadski premijer Stiven Harper, italijanski premijer Mateo Renci, a u prvim reagovanjima i Evropska komisija, Vašington i britanski premijer Dejvid Kameron.

(Beta/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track