KONTROVEZNA ODLUKA: Kanada dozvolila eutanaziju teško bolesnih
Foto: Profimedia

Na meti kritičara

KONTROVEZNA ODLUKA: Kanada dozvolila eutanaziju teško bolesnih

Planeta -

Kanada je usvojila zakon kojim se dozvoljava asistirano ubistvo, odnosno eutanazija, ozbiljno bolesnih čija je smrt "razumljivo predvidljiva".

Zakon je usvojen sa 44 glasova za i 28 protiv. Kritičari kažu da zakon sprečava one sa degenerativnim bolestima, poput Alchajmerove, da se "prijave" za eutanaziju jer neće biti u stanju. Time se Kanada svrstava u red zemalja koje omogućavaju doktorima da pomognu svojim paciejntima da umru.

Kritičari, među kojima su političari, pacijenti i aktivisti za ljudska prava najviše zameraju novom zakonu to što se odnose samo na one koji su smrtno bolesni bez nade za oporavak.

Zakon će uhvatiti u zamku one koji prolaze kroz veliku patnju, a ne mogu da izraze svoju želju za umiranjem, tvrdi Džoš Paterson, stručnjak za građanske slobode sa Univerziteta Kolumbija. Mnogi strahuju da zakon neće moči da zaštiti mnoge ranjive Kanađane.

"Da li ovaj zakon može da zaštiti nekoga ko je depresivan ili ima mentalne probleme. Odgovor je ne", kaže Aleks Šadenberg iz Koalicije za prevenciju eutanazije. On je dodao da je kanadski zakon još gori od belgijskog ili holandskog.

Kanadska ministarka pravde Džodi Vilson-Rejbold izjavila je da je pitanje eutanazije teško, složeno i povrh svega lično pitanje.

Takođe, belgijski zakon dozvoljava "ubistvo iz milosrđa" ne samo onima koji pate od neizlečive bolesti, nego i onima za koje je život nepodnošljiva patnja - čak i deci. Nedavno je odobrena i eutanazija Holanđanke koja nije mogla da živi sa posttraumatskim stresom jer je bila seksualno zlostavljana od pete do 15. godine.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track