"Lideri slobodnog sveta": Merkelova... i čija vojska?
Foto: AP

Teška vremena

"Lideri slobodnog sveta": Merkelova... i čija vojska?

Planeta -

Dok god nemačka vojska vežba s metlama, Merkelova nije u poziciji da se predstavlja kao "lider slobodnog sveta", čak ni u moralnom smislu

U Nemačkoj, kancelarku Angelu Merkel od milošte nazivaju "mamica", a s obzirom na pobedu Donalda Trampa u SAD, vrlo brzo se može desiti da i ostatak sveta počne tako da je oslovljava, piše Hans Kundnani, autor knjige "Paradoks nemačke moći", prenosi Newsweek.rs. Kako Tramp nastoji da odbaci američku ulogu "lidera slobodnog sveta", čitav niz komentatora, analitičara i eksperata uperio je prstom u Nemačku pod vođstvom Merkelove kao na najadekvatniju zamenu. Ipak, kako je i Merkelova sama istakla, ta ideja je apsurdna, pre svega jer je Nemačka regionalna, a ne globalna sila i nema apsolutno nikakvu mogućnost da zaštiti zapadne saveznike u Aziji. U najboljem slučaju, Nemačka može da zameni SAD kao "lider slobodne Evrope". Ali čak i ta zamisao je više fantazija. Kada bi liderstvo bilo pitanje moralnog simbolizma, Nemačka bi možda mogla da se kvalifikuje, mada je i to pod znakom pitanja, smatra Handani. Liderska pozicija zahteva vojne spososobnosti koje Nemačka ne samo da nema, već je i vrlo uzdržana da upotrebi i to malo vojne moći kojom raspolaže. Prosto poređenje vojnog budžeta Nemačke i SAD najbolje ilustruje problem. U 2015. godine, Sjedinjene Države su potrošile 597.5 milijardi dolara na sektor odbrane, dok je Nemačka odvojila samo 36.7 milijardi, odnosno dvadeseti deo američkog budžeta. Osim toga, nemački vojni budžet manji je i od francuskog (46.8 milijardi) i britanskog (56.2 milijarde) Tokom Hladnog rata, oružane snage Savezne Republike Nemačke (Bundesver) bile su zavidna sila sa oko pola miliona vojnika i 2.5000 Leopard 2 tenkova. Danas, Nemačka raspolaže sa 176.752 aktivna vojnika - manje od sedmine ukupnog broja vojnika u američkim oružanim snagama - i samo 200 Lepoard 2s tenkova.

Luftvafe, sa 109 Eurofajter Tajfuna i 89 starih Tornada, takođe je u katastrofalnom stanju, a u mornarici je situacija još gora i na raspolaganju je samo deset frigata. Možda najrazorniji po ugled Bundesvera je bio skandal 2014. godine, kada je nemački javni servis ARD došao do poverljivog izveštaja u kojem je navedeno da su nemačke oružane snage na zajedničkoj NATO vojnoj vežbi, u nedostatku mitraljeza koristili metle ofarbane u crno, tako da podsećaju na puške. Ministarka odbrane Ursula fon der Lejen najavila je da će u narednih 15 godina uložiti 140 milijardi dolara na modernizaciju i kupovinu vojne opreme. Ipak, s obzirom na trenutno stanje oružanih snaga, veći deo novca će verovatno otići na održavanje, pre nego na unapređenje vojnih sposobnosti.

Naravno, mnogi će reći da je u 21. veku ekonomska moć daleko važnija od vojne, ali imajući u vidu rusku aneksiju Krima i azijsku trku u naoružanju, nemačka zavisnost od izvoza i samim tim stranih tržišta, može biti izvor ranjivosti, isto koliko i moći. Nedostatak "tvrde moći" van terotiroije Evrope, kao i pristup Merkelove izbegličkoj i ekonomskoj krizi, lišava nemačku kancelarku čak i titule "moralnog lidera slobodnog sveta", što je nešto sa čime će se mnogi Grci, Italijani i Španci složiti. Čak i da nije tako, samo se treba setiti čuvenog staljinovog pitanja o poglavaru Rimokatoličke crkve: "Koliko divizija ima?". Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Zatvaranje začaranog kruga: Evo kako sprečiti pojavu nove Islamske države Najcrnji oblak mračnog veka: Ovaj diktator je "pobedio" Hitlera i Staljina u brutalnosti (FOTO) Istočna Evropa pred sve jačom Rusijom: "U se i u svoje..." Borba za priznanje: Egipćani ulili novi život 5.000 godina staroj borilačkoj veštini (FOTO, VIDEO) Zovite pivoinstalatera: Ovo je jedini legalni pivovod na svetu (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track