MLADI INDIJANAC PORUČIO OBAMI: Rekao si da ćeš nam čuvati leđa, a evo nas ovde!
Foto: Youtube/Printscreen

Traži pomoć

MLADI INDIJANAC PORUČIO OBAMI: Rekao si da ćeš nam čuvati leđa, a evo nas ovde!

Planeta -

Kendrik Igl (23), iz indijanskog plemena Sijuks, upoznao je Baraka Obamu kad je američki predsednik posetio njegov rezervat u Severnoj Dakoti 2014. godine.

Dve godine kasnije, Igl (Orao) je uputio emotivan apel Obami s istog mesta, gde sada protestuje s pripadnicima još 200 drugih indijanskih plemena, prenosi Hafington Post.

Demonstranti kampuju, Foto: Reuters
Demonstranti kampuju, Foto: Reuters

Na rezervatu Stending Rok, pripadnici plemena Sijuks, drugi američki Indijanci i ekološki aktivisti iz cele Amerike već mesecima kampuju u pokušaju da zaustave planirani naftovod koji bi trebalo da prolazi preko njihove zemlje.

Barak Obama, Foto: AP
Barak Obama, Foto: AP

Demonstranti, koji sebe zovu i zaštitnicima vode, naftovodu se protive jer bi prolazio preko reke Misuri i predstavljao opasnost za izvore pitke vode ovog plemena. Takođe, oskrnavio bi njihovo sveto tlo na kojem sahranjuju mrtve. Sijuksi se pozivaju na ugovor iz 1851. sa saveznom vladom prema kojem imaju suverenitet nad ovim područjem.

Protesti, Foto: Reuters
Protesti, Foto: Reuters

Nakon što je 2014. posetio Stending Rok i upoznao Igla, Obama ga je pozvao u Vašington. Bio je s predsednikom u Beloj kući, a otišli su i na utakmicu NBA, priseća se Igl.

(VIDEO) UŽIVO U PROGRAMU: Policija pucala u novinarku tokom mirnog protesta

Obama ga je kasnije i spomenuo u svom govoru na Konferenciji plemenskih nacija 2014. Govorio je o tome kako se Igl sam brine za svoja četiri mlađa brata i izrazio želju da i oni, kad odrastu, imaju jednake životne prilike kao i njegove ćerke Saša i Malija.

"Dao si nam nadu, mnogo nade", kaže Igl u svom obraćanju Obami i nastavlja: "Rekao si, 'nemojmo da ovo bude samo san', ali sada se čini kao da je ipak bio samo san, jer rekao si da ćeš nam čuvati leđa, a evo nas sad ovde. Pomozi nam da zaustavimo ovaj naftovod."

(VIDEO) INDIJANCI NE DAJU SVOJA SVETA MESTA: Neredi u SAD zbog izgradnje naftovoda u rezervatu

Demonstranti su prošle nedelje imali još jedan okršaj s policijom koja je nasilno raščistila njihov kamp kako bi se gradnja naftovoda nastavila. Policija je demonstrante zalila suzavcem i vodenim topovima, iako je temperatura bila ispod nule.

300 ljudi je povređeno, a 26 hospitalizovano, uglavnom zbog hipotermije, ali i preloma kostiju od "nesmrtonosne" municije i projektila kojim je policija gađala aktiviste.

(Huffington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track