NAJBIZARNIJE ARMIJE NA SVETU: Nećete verovati ali oni su izvojevali prave pobede!
Foto: Wikipedia

Verovali ili ne

NAJBIZARNIJE ARMIJE NA SVETU: Nećete verovati ali oni su izvojevali prave pobede!

Planeta -
Uprkos knjigama iz istorije, prošlost je prepuna da tako kažemo "šarene" vojske...

Rat...rat se nikada ne menja. Ah, čekajte, ipak se menja. Jer da se ne menja naši ratovi bi se i dalje vodili golim rukama leproznih vojnika. Kao nekada...ne zvuči vam poznato? Pa uprkos knigama iz istorije, prošlost je prepuna da tako kažemo "šarene" vojske...

1. Gubavi vitezovi Svetog Lazarusa

Kada zamislite srednjevekovne krstaše pomislite na zgodne, plemenite, bradate muškarce u sjajnim oklopima. A sada ih zamislite kako se fizički raspadaju kao vojska verskih zombija. Sada otprilike imate ideju o tome kako su izgledali gubavi vitezovi Svetog Lazarusa.

Da ste dobili gubu u 12. veku, vaši putevi u karijeri bili bi ograničeni na "babarogu" ili na "upozoravajuće priče".Ljudi su bili toliko preplašeni da se ne zaraze da su gubavci proterani iz društva i zabranjeno im je da se mešaju sa zdravim osobama. Red Svetog Lazarusa bila je bolnica za gubavce u Jerusalimu koja je bila posvećena brizi za vitezove koji su pogođeni ovom bolešću. Templari će poslati gubave vitezove tamo i plaćali su brigu o deci.Ali kada su krstaši eskalirali i otomanske horde zakucale na vrata Jerusalima, gubavi vitezovi nisu želeli samo da leže u krevetu. Umesto da čekaju da se raspadnu u komade dok njihovi zdravi prijatelji ratuju u ime Boga, red Svetog Lazarusa opet je obukao svoj oklop, uzeli su svoj emačeve i izašli.

Nisu bili naročito uspešni u borbama, ali su osvojili poene za hrabrost. To ne znači da oni nisu bili silni protivnici, ali samo zamislite gomilu likova koji znaju da će uskoro svakako umreti, koji ne osećaju bol usled oštećenja nerava, a koji su generalno pravo biološko oružje. Zapravo, ako možete da sačekate godinu i nešto dana.

2. Pruska armija divova

Ako se zanimate vojnom istorijom, sigurno imate neke suvenire koje čuvate. Ako ste apsurdno bogat i pomalo lud pruski kralj, suveniri mogu da dođu u obliku živih bića. Kralj Fridrih Vilhelm I od Prusije(današnja Nemačka) voleo je da skuplja vojnike. One prave. I ne samo one koji su sami želeli da se prijave; Fridrih je bio opsednut sa jako visokim ljudima, toliko da je proputovao ceo svet kako bi dopunio svoju vojsku divova. Svako ko je bio visok preko 1.85 metara bio je idealni regrut. I sam Fridrih nije umeo da prihvati odbijanje dobro, onaj ko je njemu rekao "ne" kralj je plaćao ljude da ga kidnapuju pa je tako morao da se pridruži ovoj pruskoj basket ligi.

Postoje priče da je Fridrih slao svoje skaute po Irskoj i Švedskoj da otimaju meštane za koj eje čuo da su visoki. U jednom slučaju, skoro je izazvao međunarodni incident kada je primećen čovek u Hanoveru koji je bio jako visok, samo da bi se kasnije saznalo da je njihova žrtva bio austrijski diplomata.

Fridrih je znao da njegova vojska visokih nije dovoljna da zastraši neprijatelje, ali on je stvarno voleo svoju kolekciju. Kada je bio bolestan u krevetu, on bi naredio da njegova vojska maršira kroz spavaću sobu da ga oraspolože sa bubnjevima i često sa medvedom. Zašto medved? Zašto ne medved?

3. Dahomi Amazonke

Šta radite ako imate bračnih problema, a razvod nije opcija? Pa, ako ste živeli u Dahomi kraljevstvu u Africi, poslali biste ženu da se pridruži nezaustavljivoj vojsci odbačenih žena. Mada, ako bolje razmislite o tome, kažnjavanje žene tako što je šaljete u vojni kamp gde je treniraju da postane opasna ubilačka mašina, nij ebaš najbolja ideja.

U to vreme, muška populacija Dahomija desetkovana je stalnim ratovima i problemom trgovine robljem, a kralj j eodlučio da otvori i vojnu obavezu za žene. Mnoge žene su se prijavile dobrovoljno, ali često su muževi slali žene, mada nismo baš sigurni koja je logika u pitanju.

Dahomi Amazonke zaklele su se u dve stvari: na apstinenciju i na ubijanje. Ubijale su sigurno. Na svom vrhuncu, vojska je sadržala više od 6.000 žena, što je bilo oko polovina vojne sile Dahomija.Okusile su poraz samo dva puta u istoriji. Izborile su se za svoju slobodu i njima je bilo dopušteno da uzimaju alkohol, duvan i da svaka ima po 50 robova, kazna za dodirivanje ovih žena bila je -smrt!

4. Ruski ženski bataljon smrti

Na vrhuncu Prvog svetskog rata, najgori neprijatelj Rusije bili su njihovi demoralisani ljudi. Tako su Rusi dopustili peticiju žena volontera i dozvolili Mariji Bočkarevoj, ženi koja je preživela Sibir i dva nasilna muža da stvori prvi ženski bataljon.

Ženski bataljon smrti osnovan je sa ciljem da nemaju stida i da inspirišu muškarce, ali ispostavilo se da je ovaj bataljon mnogo opasniji nego što je iko očekivao.Bočkareva, koja se već polu legalno borila u ruskoj vojsci još od 1914. godine stavljala je svoje regrute da prolaze kroz sistem obuke koji je kažnjavao i previše čak i za stabdarde carske Rusije. Tokom katastrofalne Kerenski ofanzive, njena jedinica bila je jedina koja je otišla u bitku Smorgona, osvojivši tri nemačka rova.

Ovaj bataljon je bio toliko uspešan da su preživeli i Revoluciju 1917. godine, a raspušten je zbog velikih žalbi muškaraca koji su se kasnije priključili bataljonu.

5. Keltska armija koja se borila gola!

"Gaestatae" bili su plaćenici koje su unajmili Kelti da učestvuju u njihovim ratovima protiv rimskih vojski.

Istoričari ih opisuju kao mladiće koji su vodili borbu samo sa kopljem u rukama. Navodno su mislili da ih odeća samo usporava.

6. Armija duhova

O ovoj armiji smo već jednom pisali, naime reč je o diviziji tokom Drugog svetskog rata. "Armija duhova" je bila najstrože skrivana tajna sve do 1996. godine. Verovatno zamišljate ratnike sa zmijskim očima ili nešto poput Terminatora , ali realnost je ipak drugačija.

Naime, ovo je bila vojska umetnika, dizajnera, glumaca i tonskih majstora. Oni su holivudsku magiju preneli u rat i zamajavali naciste lažnim tenkovima, napadima i glumom.

(Cracked.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track