NOVA OPASNOST NA BALKANU: Kosovo i Albanija postali leglo džihadista
Foto: Profimedia

Italijanska štampa

NOVA OPASNOST NA BALKANU: Kosovo i Albanija postali leglo džihadista

Planeta -
Džihadistička ostrašćenost među stanovništvom albanskog govornog područja sve više izaziva zabrinutost evropskih i američkih antiterorističkih službi, a mreže albanskih džihadista regrutuju sledbenike među albanskom dijasporom u Evropi, uključujući i Italiju, prenosi danas torinski list "Stampa".

U tom kontekstu, Kosovo u Evropi ima najviši broj boraca koji ratuju u Siriji proporcionalno broju stanovnika, dok džihadisti albanskog porekla zauzimaju visoke položaje među islamističkim milicijama, ističe italijanski list. Koreni ovog problema potiču iz 1990-ih godina prošlog veka, kada je Balkan postao pogodno tlo za osvajanja i širenje vehabizma.

Iako su prvobitno stigli da bi pružali humanitarnu pomoć u konfliktima tog doba, saudijske, kuvajtske i ustanove drugih zalivskih zemalja stvorile su mrežu džamija i centara za verske studije čiji je pravi cilj bio širenje militantne interpretacije islama među lokalnim stanovništvom, navodi "Stampa". To je naišlo na dobar prijem među najmlađima, pogođenima siromaštvom i nezaposlenošću, koji su privučeni snažnom porukom vehabizma.

Nova generacija balkanskih imama formirana je, zahvaljujući između ostalog, i velikodušnim stipendijama fundamentalističkih škola na arapskom poluostrvu i oni su po povratku kući u mnogobrojnim novoizgrađenim džamijama (100 ih je izgrađeno na Kosovu za samo 10 godina) počeli da šire otrov džihadizma.

Dvadesetak godina kasnije, proizvod svega ovoga je mobilizacija džihadista koji odlaze u Siriju, pri čemu boraca albanskog porekla tamo ima oko 1.000. Sa Kosova je oko 900 boraca, pokazuju podaci italijanskih obaveštajnih službi i Kfora. Njihove mreže su sofisticirane i često isprepletane sa moćnim lokalnim kriminalom, tako da su dobro naoružane i finansirane, navodi list. Među evropskim zemljama, posebno do Italije direktno stižu džihadisti tom balkanskom rutom.

Radikalni albanski imami često dolaze u džamije u Italiji i tu šire svoje ideje i među najaktivnijima su koji vrše regrutaciju boraca za Siriju i IS, piše "Stampa". Italijanske antiterorističke snage pažljivo prate balkanske fundamentaliste, svesne koliko oni mogu biti opasni. "Stampa" prenosi i upozorenje italijanskih vlasti da je sve otišlo toliko daleko da postoji strahovanje da je Albanija postala ono ššto je Belgija za Francusku - uporiššte koje pruža logistiku i bazu odakle se planiraju napadi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track