ONA GOSPODARI KLANOM TROGAVACA DROGOM: Upoznajte prvu ženu na čelu narko kartela u Meksiku!
Foto: Youtube

Arealno Feliks

ONA GOSPODARI KLANOM TROGAVACA DROGOM: Upoznajte prvu ženu na čelu narko kartela u Meksiku!

Planeta -
Arelano Feliks braća, koji rukovode zloglasnim klanom trgovaca drogom u Tijuani, izvukli su kraći štap u neprijateljskim sukobima. Najstarijeg, Franciska Rafaela, ubio je klovn na zabavi. Njegovog brata Ramona, poznatog po brutalnim tehnikama mučenja, ubila je policija tokom karnevala.

Nećaka, Luisa Fernanda Sančeza Arelana uhapsili su dok je gledao utakmicu na kojoj je Meksiko pobedio Hrvatsku na Svetskom prvenstvu.

Sad kad su sedmorica muških članova završili na groblju ili u zatvoru, klan je navodno učinio nezamislivo u mačo svetu kartela i na vodeću poziciju stavio - ženu.

Jedna od sestara - Enedina Arelano Feliks - možda upravlja ostatkom vodećeg tijuanskog kartela koji prodaje kokain, marihuanu,heroin i kristalni met, te ga prenosi preko najprometnije granice u Kaliforniji.

Enedina (54) je navodno manje sklona zabavama i ubistvima od braće, te je više usreseđena na posao. Veruje se da je ona preuzela kontrolu nakon što je Sančez Arelano - njen sin ili nećak (nije potvrđeno) - uhapšen.

Iako je i pre bilo poznatih ženskih trgovaca drogom, Enedina, poznatija kao La Džefa - šefica - bila bi prva koja upravlja celim kartelom.

Uspon na vrh industrije kojom dominiraju izrazito nasilni muškarci nije nimalo lagan. U njemu se muškarci ponašaju poput životinja, a žene se obično iskorišćavaju, zlostavljaju i na kraju ih ubiju. Izuzetno su retke žene koje se uzdignu na lestvici, te one moraju biti izrazito inteligentne, talentovane i hrabre.

Uz to, zanimljivo je da Enedina nije samo nadživela pad svoje braće nego i generalno pad šefova narko kartela širom Meksika, budući da su pod vođstvom predsednika Enrikea Pene Nieta, policija i vojska počele su da vraćaju pravdu u svoje ruke.

Lepotica koja zna kako s novcem

Inače, Arelano Feliks braća su osamdesetih preselili iz unutrašnjosti Meksika u Tijuanu, gde su gradili carstvo u krvi, zabavljajući se na svakom koraku puta. A dok su braća preuzimala noćne klubove i palili leševe na roštiljima, Enedina je na privatnom fakultetu studirala računovodstvo.

Kako su njena braća počela "da padaju" 2000-ih godina, tako se Enedina penjala u organizaciji, rukovodeći operacijama pranja novca i organizujući razne poslove, kao što je onaj u svetu farmacije, zahvaljujući kojem je 2002. završila na crnoj listi SAD, zbog čega bilo koji Amerikanac koji s njom bude poslovao može dobiti kaznu do milion dolara.

2006. godine, tadašnji meksički državni tužilac Daniel Kabeza de Vaka proglasio ju je finansijskim stručnjakom kartela.

No Enedina nije zainteresovana za rat kao njena braća. Ona želi da stvori veze i savezništva kako bi zaradila više novca. A u sklapanju veza joj je navodno pomogla lepota.

Uprkos visokoj poziciji u kartelu, o Džefi se malo zna. Postoji tek nekolicina njenih starih fotografija na interentu, zna se da se udala i razvela najmanje dva puta (iako je nepoznato njeno trenutno bračno stanje), te se o njoj pišu pesme.

O toj lepoj ženi koja se ne boji malo pucnjave kruže svakakve priče i prekrivena je velom misterioznosti. Što je velika razlika od uobičajene uloge žena u kartelima: koje muškarci iskoriste za malo ličnog zadovoljstva, te stalno iznova dokazuju kako imaju moć nad njima i kako ih smatraju ranjivima i potrošnima, piše Time.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track