OPET SUKOB NA BLISKOM ISTOKU: Svi besni na Saudijsku Arabiju zbog ubistva šiitskog sveštenika
Foto: Reuters 2 1 2016

Usijana atmosfera

OPET SUKOB NA BLISKOM ISTOKU: Svi besni na Saudijsku Arabiju zbog ubistva šiitskog sveštenika

Planeta -
Saudijska Arabija pogubila je danas 47 ljudi osuđenih za terorizam uključujuhci istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimritsa, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanim Arapskim prolećem, a njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemen, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Saudijsku Arabiju da podržava terorizam i ubija protivnike režima, prenosi Rojters.

"Saudijske Arabija podržava teroriste i radikalne sunite, ubijajući i suzbijajući one koji kritikuju vladu u zemlji," saopšto je portparol ministarsva Hosein Džaver Ansari, kako prenosi IRNA. Oglasio se i jemenski pokret Huti koji je saopštio da je reč o "svetom svešteniku" oštro kritikujući vlast u Saudijskoj Arabiji.

Kraljevska porodica Al Sud je danas pogubila svetog ratnika, velikog sveštenika Nimr Bakr Al Nimritisa posle lažnog suđenja koje je predstavljalo jasno kršenje ljudskih prava, navedeno je na zvaničnom sajtu Huta. U Bahreinu su zbog ubistva svestenika izbile demontracije, a policija je upotrebila suzavac da rastera učesnike.

Demonstranti u ostrvskoj kraljevini gde su na vlasti suniti su nosili slike al Nimritsa a do sukoba sa policijom je došlo u šiitskom muslimanskom selu Abu Saiba zapadno od Manape, glavnog grad. Pogubljenje je osudio i Hezbolah, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track