PJONGJANG NEGIRA OPTUŽBE JUŽNE KOREJE: Nismo koristili otrov jer ga nemamo
Foto: Reuters

Ubistvo Kim Džong-nama

PJONGJANG NEGIRA OPTUŽBE JUŽNE KOREJE: Nismo koristili otrov jer ga nemamo

Planeta -

Severna Koreja ocenila je danas da je "apsurdno" tvrditi da je nervni gas VX korišćen za ubistvo polubrata lidera te zemlje Kim Džong-nama u Maleziji navodeći da ta tvrdnja nije zasnovana na naučnim činjenicama.

Rojters prenosi da je Severna Koreja tu izjavu nazvala pokušajem SAD i Južne Koreje da ugroze njen imidž. Južnokorejski ministar spoljnih poslova Jun Bjung rekao je juče na konferenciji UN o razoružanju da Severna Koreja poseduje hiljade tona hemijskog oružja, uključujući i nervni otrov VX, prenosi Rojters.

"Nedavno ubistvo je poziv za buđenje svih nas, da Severna Koreja poseduje hemijsko oružje i da je spremna da ga koristi", rekao je on i dodao da bi države trebalo da usvoje Konvenciju o hemijskom naoružanju.

Severna Koreja je juče odbacila kao "nelogične i neodgovorne" navode Južne Koreje da bi Pjongjang mogao da izgubi mesto u UN zbog "korišćenja hemijskog oružja u ubistvu polubrata lidera Severne Koreje u Maleziji".

"Severna Koreja u potpunosti odbija podli, neodgovorni, drzak i nelogičan komentar Južne Koreje," izjavio je diplomata Ju Jong-čoi u Ženevi na konferenciji UN o razoružanju."DNRK nikad nije proizvela ili skladištila ili koristila hemijsko oružje i naša pozicija je čista. Mi kategorički odbijamo pretpostavke i spekulacije o incidentu u Maleziji."

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track