POBUNA U EU: Mađari, Slovaci, Česi i Poljaci neće škart robu koju im uvaljuju Nemci i Austrijanci!
Foto: Shutterstock

Građani drugog reda

POBUNA U EU: Mađari, Slovaci, Česi i Poljaci neće škart robu koju im uvaljuju Nemci i Austrijanci!

Planeta -

Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska na vanrednom samitu u Varšavi u četvrtak zahtevaće na inicijativu slovačkog premijera Roberta Fica da se hitno reši problem škart hrane i robe lošeg kvaliteta na Zapadu koji se nude građanima postkomunističkih zemalja.

"Na tom samitu nameravamo da usvojimo deklaraciju koja će tačno opisati probleme sa uvozom nekvalitetnih proizvoda. Želimo da reagujemo na nešto što ne možemo da prihvatimo, da od nas prave građane drugog reda. Zahtevaćemo od Evropske komisije da spreči takvu praksu", rekao je sinoć Fico.

Slovački premijer Robert Fico (Foto: Fonet/AP)
Slovački premijer Robert Fico (Foto: Fonet/AP)

Slovački premijer za svoj krstaški pohod protiv škart hrane kojom moraju da se zadovolje Slovaci, dok su u istim proizvodima za Austrijance ili Nemce sastojci kvalitetniji, ima podršku predsednika vlada preostale tri članice Višegradske grupe, i upozorio da govore u ime 65 miliona Evropljana, građana postkomunističke Srednje Evrope.

"Budući da smo deo jedinstvenog evropskog tržišta i za sve građane zemalja Evropske unije bi morali da važe isti standardi, vreme je da kao zemlje V4 insistiramo na tome. Dosadašnje reakcije Evropske komisije nisu zadovoljavajuće", rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Češki premoijer Bohuslav Sobotka Foto AP
Češki premoijer Bohuslav Sobotka Foto AP

Češka već nekoliko godina, a Slovačka od nedavno, rade testove namirnica i roba iz prodavnica u Nemačkoj i Austriji i upoređuju sa istoimenim proizvodima kupljenim u Slovačkoj. Svi testovi su pokazali da sastav namirnica i roba koje kupuju "novi" i "stari" zapadni Evropljani nisu isti i da su na tržištima postkomunističkih članica lošijeg kvaliteta ili siromašnijeg sastava nego za zapadne potrošače.

Nadnacionalne kompanije su do sada optužbe da na istok izvoze škart robu odbijale i tvrde da je razlika u sastavu zbog ukusa potrošača."I moja deca za jedan proizvod, da ga ne imenujem, traže da ga kupujemo u Nemačkoj jer je već na prvi pogled i po ukusu drugačiji. Deca su jako dobro primetila tu razliku. Ovakva situacija više ne sme da se toleriše", rekla je češka ministarka rada i socijalnih pitanja Mihaela Marksova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track