(VIDEO) POTERA ZA BRAĆOM KUAŠI: Teroristi se kriju u pećini, policija opkolila rudarsko okno?!
Foto: Facebook?

Na tragu

(VIDEO) POTERA ZA BRAĆOM KUAŠI: Teroristi se kriju u pećini, policija opkolila rudarsko okno?!

Planeta -
Oblast oko Jelisejske palate je zapečaćena iz bezbednosnih razloga. Preminula policajka upucana u leđa jutros u predgrađu Malakof. U eksploziji u restoranu kraj džamije nema ranjenih, kao ni u napadu na džamiju u Mansu. Braću Kuaši juri 3.000 policajaca

PARIZ - Francuska policija opkolila je Šerifa (32) i Saida (34) Kuašija, koji su u Parizu, u sedištu satiričnog lista Šarli ebdo, hladnokrvno ubili 12 ljudi, uključujući četvoricu vodećih francuskih karikaturista i dvojicu policajaca, u jednoj kući u predgrađu Pariza.

Pogledajte kako izgleda potera na severu Francuske.

22.45 Braća Šerif (32) i Said (34) Kuaši, rođeni Parižani, deca alžirskih emigranata, odavno su poznati policiji, naročito mlađi koji je najpre bio sitni lokalni delinkvent, pre nego što je počeo da posećuje džamije, posle čega je postao radikalni islamista, pišu Novosti. Bio je lokalni raznosač pica, iako je imao diplomu vaspitača. Pre deset godina uhvaćen je dok se spremao da krene u Irak, dok je 2008. osuđen na godinu i po zatvora zbog organizovanog slanja mladih džihadista iz Francuske u konfliktna područja. Imao je pseudonim "Abu Isen" i bio je deo militantne grupe koja je redovno i neometano vežbala u pariskom parku Bit Šomon. Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je istakao da je Šerif Kuaši bio pod prismotrom, ali da ništa nije pokazivalo da će učiniti takav napad.

http://www.youtube.com/watch?v=Kh2sxcpGfWo

21.55 - Prema pisanju britanskog Dejli Mejla, francuska je policija u večernjim satima počela da češlja veliku pećinu duboku nekoliko stotina metara. Na području šume u koju su braća Kuaši navodno pobegli nalazi se napušteno rudarsko okno i postoji mogućnost da su se upravo tu sakrili od velikog broja specijalaca koji ih traže.

20.15 - Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev kaže da je, u okviru istrage devet osoba danas zadržano u policiji. Prema njegovim rečima, sprovedeno je više pretraga, obavljeno nekoliko stotina telefonskih razgovora i ispitano oko 90 svedoka, prenose francuski mediji.

On je, takođe, rekao da je Said Kuaši, jedan od dvojice osumnjičene braće za kojima se trenutno traga u severnom delu Francuske gde su danas locirani posle jučerašnjeg napada, "formalno prepoznat na fotografiji kao napadač".

Kanal 4 uživo prenosi šta se događa u kući u mestu Krepi-en-Valoa gde se, kako se veruje, kriju Kuašijevi. Možete direktno da pratite šta se dešava ovde:

U međuvremenu, jutros su se dogodila još tri napada u pariskim predgrađima. U aveniji Pjer Brosolet u predgrađu Malakof trojica napadača pucala su na policajce i ranili dvoje - ženu koja je regulisala saobraćaj i koja je u kritičnom stanju, dok se za "njenog kolegu" navodi samo da je ranjen. Policajka je bila ranjena u leđa.

http://www.youtube.com/watch?v=_waUYVrAO8Y

U drugom napadu, eksploziji u restoranu u predgrađu Vilfranš sir Saon, nije bilo žrtava.

17.00 - Policija je blokirala lokalni put u blizini benzinske pumpe kod koje su uočeni odbegli teroristi. U selu su specijalci, dok helikopteri nadleću čitavo područje.

15.50 - Prema najnovijim informacijama,,naoružani napadači navodno su pobegli u šumu nedaleko od Vilfranš sir Saona. Fotograf britanskog Telegrafa koji se nalazi na terenu u Francuskoj, tvrdi da je razgovarao s čovekom kog su upozorili da napusti restoran i da stiže policija. Vlasniku restorana su rekli da "dvojica naoružanih muškaraca beže kroz šumu".

15.45 - Francusko ministarstvo odbrane izvelo je na ulice Pariza dodatnih 200 vojnika, padobranaca, pa se broj pripadnika armije na ulicama francuske prestonice trenutno kreće oko 850.

15.20 - U "sitroenu C3" koji su teroristi koristili u napadu na redakciju lista Šarli ebdo pronađene su džihadističke zastave i Molotovljevi kokteli, javlja BBC. “To dokazuje da se radi o radikalnim islamistima, i da su možda planirali I dalje akcije Molotovljevim koktelima”, ukazuje izvor. Prilikom bekstva teroristi su ostavili za sobom vozilo marke “sitroen C3”, nedaleko od parka Bit-Šomon, na severoistoku Pariza.

15.07 - Pripadnici Pripadnici specijalne jedinice francuske žandarmerije (GIGN) i antiterorističkih snaga (RAID) rasporedile su se u Vijer-Kotere, gde su locirana dva osumnjičena za napad. Kako prenose mediji pripadnici GIGN I RAID-a su se rasporedili oko lokacije u kojima se pretpostavlja da su osumnjičeni.

15.02 - Masakr nad zaposlenima u redakciji francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i zvanično je svrstan u terorističke napade, saopštilo je francusko tužilaštvo.

14.51 - Braća Kuaši su, navodno, opkoljena u jednoj kući u mestu Krepi-en-Valoa, javljaju francuski mediji. Okolinom patroliraju helikopteri. Oko gradića raspoređene brojne polcijske snage.

14.11 - Predstavnici muslimanske zajednice u Francuskoj pozvali su danas imame u svim džamijama u zemlji da "najčvršće osude nasilje i terorizam" na molitvama u petak, kao odgovor na napad na nedeljnik Šarli rbdo. U zajedničkom saopštenju većina velikih muslimanskih saveza navelo je da su "duboko šokirani i rastuženi ubistvom naših sugrađana novinara i policajaca" i da žele da pokažu svoju "nacionalnu i građansku solidarnost pred razmerom te drame".

Mnoštvo muslimana u Parizu pridružilo se protestima zbog terorističkog napada u redakciji Šarli ebdoa (Foto: AP)
Mnoštvo muslimana u Parizu pridružilo se protestima zbog terorističkog napada u redakciji Šarli ebdoa (Foto: AP)

13.52 - Osumnjičeni teroristi locirani u severoistočnom Parizu, javlja Parizjen.

13.43 - Braća Said i Šerif Kuaši, osumnjičeni za napad na redakciju nedeljnika Šarli ebdo u Parizu, opljačkali su benzinsku pumpu u blizini mesta Viljer-Kotere na severu Francuske, javlja BBC. Radnik benzinske pumpe prepoznao je dvojicu osumnjičenih za teroristički napad, na osnovu čega su lociraniGrađani tog mesta objavljuju na Tviteru da je primetno veliko prisustvo policije i da je put ka mestu zatoren.Velike snage policije su raspoređene u ovom regionu, kako bi uhapsile osumnjičene, tvrde dalji neimenovani izvori.„Interventna jedinica iz Viljeta dobila je naređenje da se naoruža posebnom opremom", dodao je izvor u policiji.

Braća Kuaši su opljačali ovu pumbu i izgleda uzeli taoce (Foto: AP)
Braća Kuaši su opljačali ovu pumbu i izgleda uzeli taoce (Foto: AP)

13.22 - Velika Britanija pojačala je bezbednost u nekim svojim lukama zbog terorističkog napada na redakciju Šarli ebdoa u Parizu. Vlada britanskog premijera Dejvida Kamerona donela je tu odluku iako ne postoji neposredna opasnost od terorističkih napada u Britaniji. Kameron je izjavio da su napadi u Parizu "pretnja našim vrednostima".

12.52 - Snage policije zatvorile su oblast oko Jelisejske palate iz bezbednosnih razloga, a blokirani su i svi putevi iz Pariza na severoistoku, javlja britanski Telegraf. Izgleda da se braća Kuaši vraćaju u Pariz dok ih juri 3.000 policajaca.

Cela Francuska je u podne zaćutala (Foto: Reuters)
Cela Francuska je u podne zaćutala (Foto: Reuters)

12.46 - Minutom ćutanja, tačno u podne, širom Francuske odata je pošta žrtvama terorističkog napada na redakciju magazina Šarli ebdo. Ljudi su u tišini stajali na gradskim trgovima, u školama, ispred javnih zgrada, a gradski prevoz širom Francuske je obustavio privremeno rad. Građani Pariza okupili su se na Trgu republike i uhvatili su se za ruke praveći živi zid, prenose francuski mediji. Tokom minuta ćutanja čula su se samo zvona crkava širom zemlje.

http://www.youtube.com/watch?v=AA7MTU0Pz30

12.26 - Na benzinskoj stanici duž puta na severu Francuske kojim se kreću braća Kuaši došlo je do pucnjave, javljaju mediji bez detaljisanja.

12.13 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je telegrame saučešća predsedniku Narodne skupštine Francuske Klodu Bartoloneu i predsedniku Senata Žeraru Laršeu povodom terorističkog napada u Parizu, dok je gradonačelnik Beograda Siniša Mali telegram saučešća uputio gradonačelnici Pariza An Idalgo.

11.52 - Nov broj francuskog satiričnog lista Šarli ebdo izaći će sledeće sedmice uprkos jučerašnjem krvoproliću, saopštio je kolegijum, prenosi AFP bez detaljisanja.

11.31 - Braća Said i Šerif Kuaši locirani su u Enu, javlja AFP. Njihovo vozilo primećeno je na putu na 50 kilometera severoistočno od Pariza. kod mesta Vilje Koteret. Oni navodno voze reno "klio” bele boje.Takođe se ističe da su dva muškarca teško naoružana.Građani tog mesta objavljuju na Tviteru da je primetno veliko prisustvo policije i da je put ka mestu zatoren. Dejli mejl navodi da ih je prepoznao radnik na benzinskoj pumpi.

11.20 - U trećem napadu, nepoznata lica bacila su bombu kašikaru na jednu džamiju u francuskom mestu Mansu, ali i na džamiju u mestu Por-la-nuvel. Kako prenose francuski mediji, nešto posle ponoći, na džamiju je bačena kašikara. Od eksplozije su popucali su prozori u blizini verskog zdanja. Na licu mesta pronađene su i tri kaširake, koje nisu eksplodirale.

11.08 - Pripadnica policije koja je danas ranjena u pucanjavi u predgrađu, u južnom delu Pariza je preminula, saopštila je policija. Napadač koji je nosio pancir i pucao iz automatske puške, pored nje ranio je i jednog od zaposlenih u gradskoj upravi. Iako su mediji javili da je napadač uhapšen, francuski ministar policije Bernar Kaznev koji se odmah uputio na lice mesta, izjavio je da je napadač u bekstvu. Za sada nije poznato da li je ovaj incident u vezi sa napadom na satirični list "Šarli ebdo" u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Evo kako su pokušavali da spasu život ranjenoj policajki.

http://www.youtube.com/watch?v=etwB2BtodYM

11.05 - Šefica francuske desnice Marin Le Pen, povodom terorističkog napada na magazin Šarli ebdo, ponovila je svoje zalaganje za vraćanje smrtne kazne u francusko zakonodavstvo. Ona je istakla, kako prenosi Liberasion da će, ako bude izabrana za predsednika Francuske, organizovati referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne.

10.45 - Jedan od napadača u aveniji Pjer Brosolet, za kojeg se navodi da je nosio pancir, vikao je "evo vam ga", navodi Dejli miror dodajući da je pucnjava počela u jutarnjem špicu. Svedoci kažu da se odjednom stvorio između dva automobila i da su ga pratila dva naoružana čoveka.

10.30 - "Probudio sam se od prva tri pucnja!", kaže Vilijam Tomas (19), koji živi blizu mesta napada. "A onda sam čuo da neko viče 'evo vam ga' i odjeknula su još dva pucnja. Sve se dešavalo pre osam", navodi on.

10.24 - Ovo se zasad zna o napadačima: jedan, za kojeg kažu da je poreklom sa severa Afrike, viđen je kako beži s mesta napada. Neki navode da je on pucao i da je pobegao u podzemnu železnicu.

Drugi se odveza u belom renuou "kliju".

Treći je uhapšen, reč je o čoveku starom 53 godine, saopštila je policija.

10.20 - Eksplozija u restoranu blizu džamije u gradu Vilfranš-sur-Son na istoku Francuske, javlja Raša tudej. Nema izveštaja o povređenima i uzrok eksplozije još nije poznat.

10.00 - Sedam ljudi je trenutno u pritvoru u okviru istrage jučerašnjeg napada, kaže francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev. Jedan sudski izvor ranije je rekao da je sinoć privedeno sedam osoba, muškaraca i žena, iz okruženja dvojice braće identifikovanih kao osumnjičeni napadači koji su još u bekstvu. Nije navedeno u kom mestu su ti ljudi privedeni.

09.17 - Puškaranje u aveniji Pjer Brosolet počelo kad je jedan čovek otvorio vatru na dva policajca i tom prilikom teško ranio jednog. U međuvremenu je saopšteno da je napadač nosio pancir i da je bežao u podzemnu železnicu, javlja AFP.

Opis napadača poreklom iz Afrike ne odgovara braći Kuači, za kojima policija traga zbog toga što su juče ubili 10 novinara i dva policajca.

Ranjeno je dvoje policajaca - žena, za koju se navodi da je regulisala saobraćaj, i "njen kolega"."Pokušavali su da joj pomognu, ali izgledala je jako loše", rekao je jedan policajac.

Francuski ministar policije Bernar Kaznev odmah se se uputio na lice mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track