RUSI TURCIMA NE ZABORAVLJAJU: Ništa od skidanja sankcija na uvoz robe iz Turske
Foto: Profimedia

Tvrd orah

RUSI TURCIMA NE ZABORAVLJAJU: Ništa od skidanja sankcija na uvoz robe iz Turske

Planeta -

Rusija neće ukinuti zabranu na uvoz povrća, voća i mesa iz Turske, saopštila je ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor).

"O pitanju potpunog ili delimičnog ukidanja ograničenja za tursko voće i povrće trebalo bi da se razgovara zajedno sa uklanjanjem kontrasankcija za ruske proizvode sa turske strane", izjavila je portparolka tog regulatornog organa Julija Melano.

Turska je, kako podseća Raša tudej, prošle nedelje uvela carine na uvoz ruske pšenice i kukuruza, učinivši tako izvoz ruskih preduzeća visoko neprofitabilnim.

Rusija će, takođe, zadržati na snazi zabranu uvoza turskog smrznutog mesa i piletine, kao i uvoza paradajza, krastavca, grožđa, jabuka, krušaka, jagoda i drugog voća i povrća.

Ruska vlada je 1. januara 2016. godine zabranila uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Turske, kao odgovor na tursko obaranje ruskog vojnog aviona u Siriji u novembru 2015. godine.

Osim toga, uvoz određenih kategorija biljnih proizvoda iz Turske, kao što su biber, plavi patlidžan, zelena salata, tikvice i bundeva, zabranjen je zbog fitosanitarnih razloga.

U oktobru prošle godine, Rusija je delimično ukinula zabranu na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Turske i dozvolila je uvoz određenog voća.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 22.03.2017

(Vesti-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track