SKANDAL KOJI JE UMALO UNIŠTIO CIA: Evo šta se desilo tajnom agentu Robertu Levinsonu koji je nestao
Foto: AP

Subdina luđa od filma

SKANDAL KOJI JE UMALO UNIŠTIO CIA: Evo šta se desilo tajnom agentu Robertu Levinsonu koji je nestao

Planeta -

Knjiga „Iščezao: američki špijun koji je nestao u Iranu“ daje odgovore na intrigantna pitanja vezana za aferu koji je umalo rasturila CIA

Robert Levinson, agent FBI u penziji, pre devet godina je nestao na ostrvu Kiš, svojevrsnom Velikom Kajmanu u Iranu, gde često dolaze trgovci oružjem, falsifikatori, krijumčari i, naravno, špijuni. Gotovo je sigurno da su ga kidnapovali iranski operativci. Godine će proći pre nego što na videlo dospe istina da je Levinson radio za jednu grupu u CIA koja se bavila analizom i nije imao šta da traži u vođenju špijuna amatera.

Sve ovo - i mnogo, mnogo više o „slučaju Levinson“ - pronašao je i sklopio u celinu istaknuti reporter lista Njujork tajms Bari Majer u svojoj knjizi „Iščezao: američki špijun koji je nestao u Iranu“. Sudeći po Majerovom opisu, ukoliko je ikad postojao slučaj koji bi mogao rasturiti CIA, pa da se započne nešto novo, to bi mogla biti afera „Levinson“.

Dugo je već istina o Levinsonovom nestanku bila jedna od najbolje čuvanih vašingtonskih tajni. Po zvaničnoj verziji, Levinson, stručnjak za organizovani kriminal koji je radio kao „slobodnjak“ nakon odlaska u penziju iz FBI 1998, bio je angažovan zbog „privatnog posla“ u vreme odlaska na Kiš. U tome je bilo tek malo istine: Levinsonov „privatni posao“ bio je špijuniranje za CIA. Nekadašnji federalac je za paravan smislio čak sopstvenu priču: istražuje slučaj falsifikovanih cigareta u Iranu, u ime firme „Britiš ameriken tobako“ (BAT), bivšeg klijenta. Sastavio je i pismo, svoje lažno naimenovanje, na memorandumu BAT.

Istina je bila, međutim, da je Levinson na Kiš otišao u nadi da će za doušnika pridobiti Dauda Salahudina, rođenog u Sjedinjenim Državama i begunca koji je pre više decenija ubio jednog iranskog disidenta u ezgilu, nedaleko od Vašingtona DC. Mali broj reportera koji se bave pitanjima nacionalne bezbednosti konačno je saznao da je Levinson radio za analitičare CIA koji su se otrgli kontroli i prekršili agencijska pravila koristeći ga kao špijuna, da su zvaničnici agencije navodno lagali kongresne predstavnike o tom slučaju, te da su neke osobe bile otpuštene zato što su prekoračile ovlašćenja...

CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track