SKUP BEZ PRESEDANA: 147 šefova država i vlada na samitu o klimi u Parizu
Foto: Reuters

COP21

SKUP BEZ PRESEDANA: 147 šefova država i vlada na samitu o klimi u Parizu

Planeta -
Ovoje najveći skup na najvišem nivou ikad održan van UN, a cilj je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrevanja planete

Učesnici samita najavili su postizanje istorijskog dogovora kako bi se izbeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da deluju hitno i budu spremni na kompromis, prenosi AFP.

"Moramo da odlučimo kako ćemo živeti zajedno na ovoj planeti", rekao je Fabijus u obraćanju diplomatama.

Na samitu će, pored predsednika Francuske Fransoa Olanda, učestvovati i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Điping, i Velike Britanije Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri.

I'm heading to Paris today to join nearly 200 countries for a global conference on climate change. It's an opportunity...

Posted by President Obama on Sunday, November 29, 2015

"Ono što čini ovaj skup drugačijim je to što je već više od 180 država podnelo planove o smanjenju štetnih emisija koje izazivaju klimatske promene", naveo je na svom Fejsbuk profilu Barak Obama uoči puta na samit u Parizu.

Samitu prisustvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će razgovarati sa kolegama iz mnogih zemalja sveta i imati retku priliku da se obrati liderima najvećih i najuticajnih zemalja, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja