(VIDEO) PUTIN KONAČNO PRELOMIO: Ruski predsednik se sastao sa Tilersonom!
Foto: Reuters

Trampov sekretar u poseti Rusiji

(VIDEO) PUTIN KONAČNO PRELOMIO: Ruski predsednik se sastao sa Tilersonom!

Planeta -

U Moskvi je održan sastanak američkog državnog sekretara Reksa Tilersona i ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Tilerson je juče doputovao u Rusiju i prema ranijem pisanju medija donosi ultimatum.

Naime, prema jučerašnjim izjavama, Tilerson je doputovao u Rusiju sa ultimatimom predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, kojim od njega traži da se svrsta na stranu SAD i zemalja koje o Siriji imaju isto mišljenje kao i SAD, ili da se prikloni Iranu, ekstremističkoj grupi Hezbolah i sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu.

17:28 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavi da je počeo sastanak Vladimira Putina i Reksa Tilersona, prenosi AP. Sastanku prisustvuje i Sergej Lavrov.

Nakon sastanka predviđeno je da Lavrov i Tilerson održe konferenciju za novinare. Prethodno je saopšteno da je sastanak Lavrova i Tilersona trajao pet sati.

16:31 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je poziv Rusiji da se distancira od sirijskog predsednika Bašara el Asada apsurdan i kratkog daha, jer ne uzima u obzir dva ključna cilja, a to su borba protiv terorizma i pronalaženje političkog rešenja za sukob u Siriji.

Peskov je rekao da su ključni ciljevi borba protiv ekstremista Islamske države (ID) i traganje za političkim rešenjem krize u Siriji, dodajući da Rusija podržava Asada u toj borbi, prenela je agencija Tass.Bašar el Asad je legitiman vođa i vrhovni komandant sirijske vojske, koji se bori protiv međunarodnih terorista koji su okupirali veliki deo teritorije njegove zemlje, kazao je on.

Prema njegovim rečima, poziv da se Rusija distancira od sirijskog predsednika je poziv da se pomogne teroristima da nastave ofanzivu protiv legitimnih vlasti u Siriji.Peskov je odbacio optužbe da je Moskva navodno pokušala da zataška hemijski napad u sirijskoj provinciji Idlib u kome su ubijene desetine ljudi, uključujući decu, navodeći da se radi o "informacijskom haosu".

14: 39 - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je dolazak u Moskvu sa ultimatumima beskoristan i kontraproduktivan.

"Mislim da su svi odavno shvatili da je dolazak kod nas sa ultimatumima uzaludan, to je jednostavno kontraproduktivno", istakla je ona.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

14:10 - Tilersonova poseta Rusiji dešava se usred istrage FBI o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore, što je Moskva u više navrata demantovala.

Vašington post je objavio da je Federalni FBI dobio prošle godine tajni sudski nalog da prati komunikacije Kartera Pejdža, savetnika Donalda Trampa, u okviru istrage o mogućoj umešanosti Rusije u izbornu kampanju.

13:44 - Američka agencija AP ocenila je da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas u Moskvi priredio državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu "neprijatno hladan" prijem, optužujući vlasti u Vašingtonu da su izvršile nazakonit napad na sirijskog predsednika Bašara al Asada.

"Bio je to zloslutan početak Tilersonove posete, prve posete Rusiji nekog zvaničnika kabineta (predsednika SAD Donalda) Trampa", navodi AP.

Foto: AP
Foto: AP

13:30 - Komentarišući odnose Rusije i SAD, ruski predsednik je danas izjavio da je rusko poverenje u Vašington je opalo, a ne poboljšano, posebno na vojnom nivou.

"Može da se se kaže da poverenje na radnom nivou, a posebno na vojnom, nije postalo veće, nego je ustvari, opalo", rekao je Putin.

13:06 - Ruski šef diplomatije je istakao da Moskva smatra da je kontraproduktivno ograničavati se na zatvorene saveze.

"Ne stavljajte nas pred komplikovan izbor — sa nama ili protiv nas", rekao je Lavrov Tilersonu komentarišući njegovu izjavu kojom je ranije pozvao Rusiju da napravi izbor između odnosa sa SAD i podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu.

12:49 - Pred sam početak sastanka Lavrova i Tilersona, ruski šef diplomatije utišao je bučne novinare u sali za sastanke.

"Ko vas je vaspitao i učio lepim manirima", rekao je Lavrov.

Naime, novinari su na sav glas počeli da uzvikuju Lavrovljevo ime s namerom da mu postave pitanje, napisala je na svom Fejsbuk nalogu portparolka ruskog MSP Marija Zaharova.

"Gospodine Lavrov, gospodine Lavrov .. sa svih strana su prodorno povikali američki novinari iz pula državnog sekretara. Vila je 'zadrhtala', takvu 'pijacu' njeni stoletni svodovi ne pamte", napisala je ona.

Kako se navodi, američke novinare zanimao je stav Rusije o situaciji u Siriji.

"Da li je istina da podržavate vladu Sirije? Kako komentarišete jučerašnje saopštenje Bele kuće", pitala je Lavrova jedna novinarka a onda su joj se pridružili i drugi.

Foto: Reuter 12.04.2017.
Foto: Reuter 12.04.2017.

Kako je navela Zaharova, Lavrov im je odgovorio: "Ko vas je učio manirima?". Kako je primetila, da Lavrov, kao da je želeo da na taj način nekako opravda Amerikance pred "kandelabrima, draperijama opšivenim zlatnim pčelama - simbolom carske mudrosti".

Lavrov je zatim dao reč američkom kolegi.

12:28 - Putin je uoči Tilerosonove posete Moskvi izjavio da su SAD prekršile međunarodno pravo kada su pokrenule vazdušne udare na sirijsku vazduhoplovnu bazu, ne iznevši dokaze da je vlada u Damasku koristila hemijsko oružje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Kako su reagovali NATO saveznici? Svi su klimali glavama kao lutke, ne analizirajući događaje. Gde su dokazi da su sirijske snage koristile hemijsko oružje? Nema ih. Da li je bilo kršenja međunarodnog prava? Jeste, bilo je. To je činjenica", rekao je Putin.

12:09 - Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije saopštio da Rusija ima infomacije da teroristi pripremaju nove provokacije hemijskim oružjem u još nekoliko regiona Sirije, između ostalog i u okolini Damaska.

Kako je rekao, teroristi nameravaju da iskoriste hemijske supstance i ponovo za to optuže zvanične sirijske snage.

11:55 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da postoji mogućnost da se ruski predsednik Vladimir Putin kasnije danas sastane sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, koji boravi u poseti Moskvi.

"Postoji izvesna mogućnost" da će doći do sastanka, ako Tilerson i Sergej Lavrov budu smatrali da treba Putina da obaveste o svojim razgovorima, rekao je Peskov.

Peskov je juče saopštio da u tom trenutku nije bio planiran sastanak sa državnim sekretarom SAD.

"To još nije u (Putinovom) rasporedu", rekao je Peskov uoči Tilersonovog dolaska u Moskvu.

11: 47 - Američki predsednik Donald Tramp je u intervjuu, dan uoči posete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi, za probleme u Siriji okrivio Rusiju, koja podržava Asadov režim. Rusija je, sa svoje strane, potvrdila podršku vladi Sirije.

11: 39 - Uoči Tilersonove posete, MIP Rusije je saopštilo da odnosi dve zemlje prolaze koz najteži period od okončanja Hladnog rata.

"Tokom predstojećih razgovora sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Moskvi prvo bismo želili da znamo kolliko su Sjedinjene Američke Države svesne potrebe za stabilizacijom i normalizacijom bilateralnih odnosa", saopšteno je.

11:28 - Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ranije saopštilo da očekuje konstruktivan i produktivan dijalog bez ratničke retorike i da je Moskva spremna da razgovara o svim spornim pitanjima i problemima.

11:15 - Očekuje se da najvažnija tema razgovora dvojice diplomata bude situacija u Siriji u svetlu nedavnog američkog napada na pozicije sirijske vojske, u kojima je poginulo devet osoba.

Foto: AP
Foto: AP

11:05 - Nakon protokolarnog dela, državnici su nastavili sastanak iza zatvorenih vrata.

10:45 - Tilerson je na sastanku s Lavrovim poručio da će linije komunikacije SAD sa Rusijom uvek ostati otvorene, ocenivši da se današnji sastanak održava u važnom trenutku kako bi Rusija i SAD mogle da preciziraju polja od zajedničkog interesa. Prema njegovim rečima, to se primenjuje čak i kada su taktike različite.

"Želimo da preciziramo oblasti u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlika", objasnio je američki državni sekretar. On je rekao da se raduje otvorenim, poštenim i iskrenim razgovorima kako bi se bolje definisali američko-ruski odnosi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10:40 - Lavrov rekao Tilersonu da su spremni za dijalog ali da je napad na Siriju kršenje međunarodnog prava koje ne bi trebalo da se ponovi.

Lavrov je naglasio da je temeljno važno da se spreče budući američki napadi na Siriju. Lavrov je rekao da poseta američkog državnog sekretara Tilersona Moskvi dolazi u pravo vreme, i da je ovo "dobra prilika da se poprave izgledi za saradnju."

"Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD i kakve su istinske namere američke administracije", rekao je Lavrov.

Foto: AP
Foto: AP

Šef ruske diplomatije je američkom kolegi rekao i da želi iskrene i poštene razgovore o formiranju široke antiterorističke koalicije.

"Mnogo puta smo rekli da smo spremni na konstruktivni dijalog na ravnoj nozi sa SAD", podsetio je Lavrov, poručivši da se Moskva zalaže za kolektivne akcije.

Foto: AP
Foto: AP

10: 28 - Počeo sastanak Tilersona i Lavrova u Moskvi.

Nije jasno da li će se sresti i sa predsednikom Vladimirom Putinom. Kremlj je juče saopštio da nije planirano da Putin primi Tilersona.

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

"Prva stvar Tilerson treba da učini u Rusiji je da objasni laži da je Rusija je odgovorna za korišćenje hemijskog oružja u Siriji", rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Lovrens Vilkerson.

Kako se navodi, Rusija je ljuta zbog američkih navoda da je bila saučešnik u korišćenju hemijskog oružja u Siriji, odnosno da je znala ranije da će do takvog napada doći.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

(RT, Sputnjik, Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track