(VIDEO) DRŽAVNI SEKRETAR SAD STIGAO U MOSKVU Tilerson doneo ultimatum Putinu - Amerika ili Asad
Foto: Prinscreen Fox News

Sudar titana

(VIDEO) DRŽAVNI SEKRETAR SAD STIGAO U MOSKVU Tilerson doneo ultimatum Putinu - Amerika ili Asad

Planeta -

Američki državni sekretar Reks Tilerson upravo je doputovao u Rusiju sa ultimatimom predsedniku Rusije Vladimiru Putinu kojim od njega traži da se svrsta na stranu SAD i zemalja koje o Siriji imaju isto mišljenje kao i SAD, ili da se prikloni Iranu, ekstremističkoj grupi Hezbolah i sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu. Tilersona će sutra primiti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ali nije planirano da ga primi i Putin.

Ovo je prva poseta Reksa Tilersona Rusiji u svojstvu američkog državnog sekretara.

U sredu je planirano da se Tilerson sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, ali nije jasno da li će se sresti i sa predsednikom Vladimirom Putinom. Kremlj je juče saopštio da nije planirano da Putin primi Tilersona.

Najvažnija tema razgovora dvojice diplomata je situacija u Siriji u svetlu nedavnog američkog napada na pozicije sirijske vojske, u kojima je poginulo devet osoba. Napad je naredio direktno predsednik SAD Donald Tramp ne traživši ni odobrenje američkog Kongresa, kao ni Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi, Rusija je ljuta zbog američkih navoda da je bila saučešnik u korišćenju hemijskog oružja u Siriji, odnosno da je znala ranije da će do takvog napada doći.

Rusija je, sa svoje strane, potvrdila podršku vladi Sirije. MIP Rusije je ranije danas saopštio da očekuje konstruktivan i produktivan dijalog bez ratničke retorike i da je Moskva spremna da razgovara o svim spornim pitanjima i problemima. Međutim, takođe je ocenio da rusko-američki odnosi prolaze koz najteži period od okončanja Hladnog rata.

"Tokom predstojećih razgovora sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Moskvi prvo bismo želili da znamo kolliko su Sjedinjene Američke Države svesne potrebe za stabilizacijom i normalizacijom bilateralnih odnosa, saopštio je MIP.

U međuvremenu, Vladimir Putin je izjavio da Rusija ima podatke da teroristi pripremaju nove provokacije hemijskim oružjem u još nekoliko regiona Sirije, između ostalog i u okolini Damaska. Takođe, Rusija ima informacije da SAD spremaju nove raketne napade u Siriji, uključujući južno predgrađe Damaska. Putin je takođe istakao da trenutna situacija u Siriji u velikoj meri podseća na događaje 2003. godine, kada je Amerika započela svoju vojnu operaciju u Iraku.

Osim toga, Tilersonova poseta pada i usred istrage FBI o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore, što je Moskva u više navrata demantovala.

Baš pre nego što je Tilerson sleteo na aerodrom Vnukovo, crni dim je počeo da se diže sa aerodroma. Prema poslednjim informacijama, dim potiče od zapaljene trave.

Danas su ministri inostranih poslova Grupe 7 najmoćnijih industrijskih zemalja odlučili da ne uvode nove sankcije protiv Rusije i Sirije uprkos prethodnoj zapaljivoj retorici. Ministri su tražili zajednički stav o sirijskom konfliktu, pre nego što američki državni sekretar odleti u Rusiju da pokuša da ga ubedi Vladimira Putina da odustane od sirijskog saveznika Bašara Asada.

Članov G7 su se složili da nema rešenja za sirijsku kriziu sa Asadom na vlasti ali nije raspravljano o novim sankcijama za Rusiju i Siriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track