VAZDUŠNA OFANZIVA: Pariz se priključuje ratu protiv IS u Siriji
Foto: Reuters

Obračun sa terorizmom

VAZDUŠNA OFANZIVA: Pariz se priključuje ratu protiv IS u Siriji

Planeta -
Iako je opozicija bila protiv bombardovanja ekstremističkih utvrđenja, tvrdeći da to neće promeniti stanje na terenu, francuski ministar odbrane najavljuje brzu akciju francuskih aviona

PARIZ - Ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan izjavio je danas da će francuski avioni početi sa bombardovanjem pozicija "Islamske države" (IS) u Siriji narednih sedmica, uprkos sve većim sumnjama da je vazdušna kampanja koalicije protiv ekstremista efikasna, javio je AP.

Agencija navodi da su ove nedelje u parlamentu opozicioni konzervativni poslanici bili protiv priključivanja vazdušnim napadima, tvrdeći da to neće promeniti stanje na terenu. Le Drijan je za radio "Frans enter" potvrdio da će napadi francuskih aviona početi "čim se dobro identifikuju ciljevi".

Inače, francuski avioni angažovani su u Iraku, ali ne i u Siriji, zbog bojazni da bi to moglo ojačati sirijskog predsednika Bašara el-Asada, navodi AP. Francuski predsednik Fransoa Oland je istakao da "ulogu igra" i povećana zabrinutost zbog izbeglica.

Le Drijan je, navodi Frans pres, u utorak pred parlamentarcima rekao da je IS postigla "vrlo značajan napredak", posebno u severnom regionu Alepa.

"Vodi se izuzetno snažna ofanziva na mali grad Marea i, ako ona uspe, to će uništiti ono što još zovemo 'Slobodnom sirijskom armijom' ili nacionalnu sirijsku koaliciju, tj. ono što je od nje ostalo", izjavio je francuski ministar odbrane.

Francusko vazduhoplovstvo obavlja izviđačke misije iznad sirijske teritorije od 8. septembra, a do sada je potvrđeno izvođenje dve takve misije. U napade na IS uključene su SAD, Kanada, Turska i zemlje Persijskog zaliva, a danas im se priključila i Australija, podseća AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track