VELIKA SUBOTA: U Jerusalimu zapaljen Blagodatni oganj, sveti plamen večeras stiže u Beograd
Foto: Printscreen Youtube

Crkva Svetog groba

VELIKA SUBOTA: U Jerusalimu zapaljen Blagodatni oganj, sveti plamen večeras stiže u Beograd

Planeta -
Sveti plamen ili "Blagodetni oganj" simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista, a pali se na Veliku subotu (dan pre Uskrsa) po Julijanskom kalendaru. Veruje se da se plamen sam spontano pojavljuje iz Hristovog groba

JERUSALIM - Više hiljada vernika okupilo se danas u crkvi Svetog groba u starom gradu u Jerusalimu kako bi uoči Uskrsa prisustvovali tradicionalnom ritualu paljenja "svetog plamena", uz prisustvo velikog broja policajaca.

Sveti plamen ili "Blagodetni oganj" simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista, a pali se na Veliku subotu (dan pre Uskrsa) po Julijanskom kalendaru. Veruje se da se plamen sam spontano pojavljuje iz Hristovog groba.

Desetine hiljada vernika stiglo je do crkve Svetog Groba u Jerusalimu, rekla je portparolka izraelske policije Luba Samri.

Crkva se nalazi na mestu gde je po hrišćanskom verovanju Isus razapet na krst, gde je sahranjen i vaskrsao. Crkva je bila danas premala da primi sve vernike, tako da je hiljade njih ostalo ispred zgrade.

Većina vernika su hodočansici iz istočne Evrope ali takođe iz pravoslavnih arapskih zajednica iz Svete zemlje.

Hodočasnici su se gurali da pokupe plamen koji se prenosi od sveće do sveće i koji je prošao kroz uličice Starog grada. Sveti plamen treba zatim u povorci da bude prenet do Vitlejema, na Zapadnoj obali, po verovanju mestu rođenja Isusa Hrista, dok će takođe u specijalnim posudama plamen biti prenet avionom u Grčku i druge pravoslavne zemlje.Između ostalih zemalja vatra će biti preneta i u Beograd, u crkve na Kosovu i Metohiji, a potom u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku, Pakrac. Bazilika Svetog Groba nalazi se u istočnom Jerusalimu, u starom gradu koji je Izrael zauzeo i pripojio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track