VESNA PUSIĆ O AFERI PIRANSKI ZALIV: Razmišljamo i o izlasku iz arbitraže!
Foto: Printscreen Yt

Zagreb razmatra opcije

VESNA PUSIĆ O AFERI PIRANSKI ZALIV: Razmišljamo i o izlasku iz arbitraže!

Planeta -
Šefica hrvatske diplomatije kaže da nije tačno da je Hrvatska još pre godinu dana znala za sve ovo

ZAGREB - Hrvatska Vlada razmatra sve mogućnosti, uključujući izlazak iz arbitraže", izjavila je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić posle sednice Vlade.

Ona je rekla da će zvanični Zagreb već danas uputiti Evropskoj komisiji pismo u vezi s međunarodnom arbitražom između Hrvatske i Slovenije i dodala da hrvatska strana nema primedbe na arbitražni sporazum.

"Ali, došlo je do izjava, činjenica i stavova koji govore o nepoštovanju arbitražnog sporazuma. Hrvatska Vlada na osnovu toga, i uz pravne savete naših advokata, razmatra sve mogućnosti uključujući i izlazak iz arbitraže", izjavila je Pusićeva.

Rekla je i da nije tačna izjava slovenačke diplomatkinje Simone Drenik da je hrvatska strana još pre godinu dana znala za sve ovo.

Ovo je granica koju su slovenačke diplomate izdejstvovale u Arbitražnom sudu
Ovo je granica koju su slovenačke diplomate izdejstvovale u Arbitražnom sudu

"Da smo znali, naravno da bismo reagovali istog časa. Ne igramo se s takvim stvarima. Slovenačka strana sad skreće pažnju na problem špijunaže i prisluškivanja, umanjujući time štetu koja je možda naneta Hrvatskoj. To me naročito iznenađuje. Očekivala sam da će izaći s tvrdnjom da to nije istina", zaključila je šefica hrvatske diplomatije.

Podsećamo, posle pisanja Kurira, srpsko izdanje Njuzvika došlo je u posed audio-snimaka razgovora slovenačkih diplomata - slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i Simone Drenik, predstavnice Slovenije u tom telu, iz kojih se vidi kako je Sekolec prenosio Drenikovoj detalje iz poverljivih rasprava o Piranskom zalivu sa predsednikom suda Žilberom Gijomom i ostalim arbitrima, i s njom raspravlja ne samo o tim detaljima, nego i o načinima na koji da utiču na druge sudije da pitanje razgraničenja Piranskog zaliva reše u korist Slovenije.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track