(VIDEO) FUKUŠIMA TRUJE I 4 GODINE POSLE HAVARIJE: Radijacija došla blizu američke obale
Foto: AP

Smrt iz okeana

(VIDEO) FUKUŠIMA TRUJE I 4 GODINE POSLE HAVARIJE: Radijacija došla blizu američke obale

Planeta -
Zagađenost u se povećava jer japanska nuklearka nastavlja da ispušta radijaciju i posle havarije 2011. godine

Ispitivanje stotina uzoraka vode Pacifika potvrdilo je da japanska nuklearna centrala u Fukušimi nastavlja da ispušta radioaktivne izotope više od četiri godine pošto je u njoj došlo do nesreće, rekao je Ken Bjuseler, morski radiohemičar u Okeanografskom institutu "Vuds Hol".

Poslednjih meseci otkriveni su tragovi cezijuma-134 na nekoliko stotina kilometara obala saveznih država Oregona, Vašingtona i Kalifornije, kao i u blizini obale kanadskog ostrva Vankuvera.

Drugi radioakitivni izotop, cezijum-137, preostao je posle proba nuklearnog oružja izvedenih od 50-tih do 70-tih godina prošlog veka, pronađen je u tragovima u skoro svakom uzorku morske vode koji je testirao "Vuds hol", neprofitni istraživački institut.

Nuklearni pogon Fukušima (Foto: AP)
Nuklearni pogon Fukušima (Foto: AP)

"Uprkos činjenici da su nivoi zagađenja u blizini naših obala i dalje znatno ispod granica koje je postavila vlada za život ljudi ili morski život, vrednosti koje se menjaju naglašavaju potrebu da se bolje nadziru nivoi zagađenja širom Pacifika", napisao je Bjuseler u imejl poruci.

U martu 2011. katastrofalan potres izazvao je cunami koji je pogodio nuklearnu centralu Fukušimu, 209 km severoistočno od Tokija. Nekoliko reaktora je oštećeno, zbog čega je izbeglo 160.000 stanovnika okolnih gradova. Bila je to najgora nuklearna katastrofa u svetu posle Černobilja 1986.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track