(VIDEO) KINEZI KUPUJU VAZDUH: Kanađani se setili kako da zarade velike pare
Foto: Reuter 30 Nov 2015

Biznis na tuđoj nesreći

(VIDEO) KINEZI KUPUJU VAZDUH: Kanađani se setili kako da zarade velike pare

Planeta -
Kanadska kompanija koja je iz šale počela u boce da pakuje svež vazduh Roki montajnsa, doživela je nešto sasvim neočekivano - proizvod je u Kini rasprodat za samo četiri dana, a sve zbog zagađenog vazduha u toj zemlji

Firma Vitaliti er osnovana je prošle godine u kanadskom gradu Edmontonu, a vazduh su počeli da prodaju u Kini pre manje od dva meseca.

"Pošiljka od 500 boca svežeg vazduha rasprodata je za četiri dana", rekao je suosnivač fabrike Moses Lam, za britanski Telegraph.

Nakon toga poslali su novu pošiljku od 4.000 boca od kojih je većina već prodata.Boce ‘napunjene’ vazduhom iz Nacionalnog parka Banf prodaju se po 15 dolara što je u Kini otprilike 50 puta skuplje od boce mineralne vode.

Većina kupaca živi u velikim gradovima na severoistoku i na jugu zemlje gde su upozorenja o teškom zagađenju vazduha postala svakodnevna stvar. Državna novinska agencija Ksinhua objavila je nedavno fotografiju gradskog centra koji se gotovo i ne vidi od smoga.

Ovo nije prvi put da kineski građani kupuju svež vazduh. Prošle godine je pekinški umetnik Liang Kegang za 770 dolara prodao staklenu bocu vazduha koju je ‘napunio’ na poslovnom putu u Francuskoj. Multimilioner Čen Guangbiao 2013. prodao je niz limenki ispunjenih samo vazduhom za manje od dolara po komadu.

Lam je priznao da su vabriku pokrenuli zbog štosa, a čist vazduh prodaju u Severnoj Americi, Indiji i na Bliskom istoku. Ali Kina je njihovo najveće tržište i kako je krenulo, interes ne opada.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track