(VIDEO) POBEDIO U ZAVRŠNOJ DEBATI Fransoa Fijon pred osvajanjem kandidature za predsednika Francuske
Foto: AP

Kod Repubikanaca već jasno

(VIDEO) POBEDIO U ZAVRŠNOJ DEBATI Fransoa Fijon pred osvajanjem kandidature za predsednika Francuske

Planeta -

PARIZ, 25. novembra (Tanjug) - Bivši francuski premijer Fransoa Fijon pobednik je završne debate sa rivalom Alenom Žipeom, uoči drugog kruga glasanja na unutarstranačkim izborima konzervativne partije Republikanci koji će odrediti kandidata desnice na predsedničkim izborima u Francuskoj 2017, javlja Rojters.

Kako pokazuju rezultati ankete koju je sprovela kompanija Elab nakon debate koja je održana u četvrtak uveče, 71 odsto konzervativnih glasača i glasača desnog centra smatra da je Fijon bio ubedljiviji od Žipea.

Fijon vodi i među svim gledaocima debate, nezavisno od njihovih političkih opredeljenja, pri čemu je 57 odsto ispitanika ocenilo da je on u debati potukao Žipea. Tokom debate, Fijon je izneo nameru da ukidanje 500.000 funkcionerskih radnih mesta do 2022. nadoknadi povećanjem radnog vremena sa 35 na 39 sati nedeljno.

BIVŠI FRANCUSKI PREMIJER POZIVA NA OTREŽNJENJE: Rusija nije pretnja, glupo je gurati je ka Aziji

"Svi moraju da učine napor, da rade više a zarađuju malo manje", poručio je on, prenosi Figaro.

Fijon, koji je ranije pozvao na bliže veze sa Rusijom i izrazio podršku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, u odlučujućem, drugom krugu unutarstranačkih izbora stranke Republikanci u nedelju nadmetaće se sa, takođe, bivšim premijerom Žipeom.

Fijon, veliki poštovalac Margaret Tačer, 20. novembra je u prvom krugu unutarstranačkih izbora potukao Žipea, koji je dotad važio za favorita, i istisnuo iz trke bivšeg predsednika Nikolu Sarkozija.

Mediji opisuju Fijona kao "prijatelja Moskve" koji može da popravi odnose između dve zemlje, pogoršane zbog politike EU posle prisajedinjenja Krima i Rusije 2014.

(VIDEO) MARIN LE PEN ZA NOVE VOĐE SVETA: Putin, Tramp i ja bismo svima doneli mir i bezbednost

AP navodi da će se republikanski kandidat u odlučujućem krugu trke za predsednika države najverovatnije nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marin Le Pen. Predsednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track