VIDEO TAJNA NEPTUNOVOG KOPLJA: 22 specijalca iz tima koji je ubio Bin Ladena misteriozno nastradala!
Foto: Printscreen Youtube

POSLANI U SMRT

VIDEO TAJNA NEPTUNOVOG KOPLJA: 22 specijalca iz tima koji je ubio Bin Ladena misteriozno nastradala!

Planeta -

'Osveta je jelo koje se služi hladno', kaže poslovica, a možda najpoznatiji slučaj osvete islamista vezan je uz likvidaciju Osame bin Ladena.

Za njegovu eliminaciju bila je zadužena posebna elitna jedinica američke mornarice. Reč je o Navy SEAL-u, i njihovoj posebno istreniranoj i specijalizovanoj verziji, takozvanom SEAL Timuu 6. Oni su 2. maja 2011. godine upali u kompleks u Abotabadu u Pakistanu i brzom akcijom locirali i pogubili u tom trenutku vodećega svetskog teroristu.

Godinu dana ranije čelni čovek CIA-e Leon Paneta otišao je kod Barak Obame i rekao da je otkriveno sklonište Bin Ladena. I tako je počela zajednička operacija CIA-e i elitne jedinice. Obuka je bila obavljena u specijalno napravljenoj maketi Bin Ladenovog kompleksa, a tim je trebalo da vodi izvesni Džejms, što je bilo izmišljeno ime.

Među 24 pripadnika SEAL Tima 6 bio je i belgijski ovčar Kairo (koji je nosio specijalan oklop za pse otporan na eksploziv, vredan više hiljada dolara), posebno istreniran da detektuje Bin Ladenov miris u slučaju da se teroristički vođa zavuče negdje.

Tako su u 1. maja, oko 23 sata, u noći bez mesečine, iz Džalalabada poletela dva helikoptera "crni jastreb" prema Abotabadu. U svakom od njih bilo je 12 marinaca.

Bin Laden je ubijen u svojoj sobi. Jedan od američkih vojnika pucao je Bin Ladenu u grudi, a drugi ispalio metak u glavu. Četiri dana posle smrt svog vođe potvrdila je i sama Al kaida iako su usledile glasine o tome kako je Osama zapravo preživeo napad. Bin Ladenovo telo je bačeno u more kako bi se sprečilo eventualno stvaranje kulta ličnosti na njegovom grobu.

Akciju kodnog imena "Neptunovo koplje", SEAL Tim 6 izvršio je u saradnji s CIA, a ubrzo posle njenog izvršenja Barak Obama pohvalio se svetu kako su Sjedinjene Američke Države pogubile dugo traženog terorističkog vođu. I sve bi bilo dobro da tri meseca kasnije, tačnije 6. avgusta iste godine, u jednom od najtežih gubitaka vojnika u ratu protiv terorizma nisu poginula 22 pripadnika jedinice SEAL Tima 6.

U Avganistanu je raketom iz ručnog bacača ruske proizvodnje pogođen vojni transportni helikopter CH-47D u kom je poginulo 38 ljudi, od kojih su 22 bile "foke", odnosno pripadnici jedinice SEAL Tima 6.

"Ubijeni su, eliminisani, poslati u smrt. Ne znam kako bih drugačije to rekao. A najviše me zanima da li su namerno ubijeni ili je neki kreten u Ministarstvu obrane uprskao, kao što je to uradio potpredsednik", kazao je Majkl Sevidž, otac jedne od žrtava. On je ujedno i najzagriženiji "tragač za istinom" (kako sam sebe zove) od svih porodica koje je smrt njihovih sinova, očeva, braće u Avganistanu pogodila.

"Neko mora da ode u zatvor zbog toga", matra Sevidž.

Isto se pita i Čarlie Strendž, čiji je sin također izgubio život u tragediji. Pita se nije li neko elitnoj jedinici koja se našla na crnoj listi islamista smestio. Čak se pita da li je to uradio neko iz avganistanske vlade željan osvete zbog smrti Bin Ladena.

"Neko je dao informacije talibanima", rekoa je Strendž, čiji je sin bio kriptolog, odnosno presretao i dešifrovao poruke.

"Znali su, imali sigurnu dojavu. Čekali su, bili su spremni, a neko je poslao naše momke pred njihov nišan", rekao je Strendž, a Dag Hamburger, koji je također izgubio sina, ne može da s e otme utisku da je "bilo glupo da spori helikopter sleti samo 100 metara od talibanskog uporišta".

(VIDEO) AMERIČKI KOMANDOS NADRLJAO: Mora da plati 7 miliona dolara zbog knjige o ubistvu Bin Ladena

"Činuk je možda pouzdana mašina, ali je reč o traktoru. SEAL Tim 6 je u lov na Bin Ladena išao u specijano opremljenim helikopterima "crnim jastrebovima". Njima su upravljali piloti obučeni za niske i brze letove. U principu, reč je o ferarijima, iuzetno brzim letilicama koje je jako teško naciljati, naročito s ručnim bacačima kakve imaju talibani.

Oni su idelni helikopteri za takve zadatke, kada se operiše na prostorima oivičenim brdima koji su posebno opasni. Ovi novi modeli ne samo da su brži, nego imaju i radare koji odmah detektuju lansiranu raketu. Takođe su pogodniji za noćne letove. Ne znam zašto te noći nisu leteli njim", pitao se Hamburger.

Njegove sumnje dele i ostale porodice koje se nikako nisu složile sa službenom istragom sprovedenom posle tragedije Extortion 17. Istragu je vodio general Jefri Kolt koji je zaključio tako da nije ni pronašao niti uputio na krivca za pogibiju vojnika, a pravdao se da mu to nije ni bilo naređeno. U međuvremenu su se dogodile razne tužbe, a brojna pitanja ostaju bez odgovora...Pripadnici jedinice SEAL Tim 6 smatraju se žešćima od ostalih marinaca. Činjenica je da su jedino pripadnici jedinica SEAL Tim 6 obučeni za oduzimanje nuklearnog oružja iz ruku terorista i jedini imaju tesnu saradnju s CIA u posebnim tajnim vojno-špijunskim operacijama.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track