(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) UBIJEN VOĐA DŽIHADISTA KOJI SU OBEZGLAVILI DETE: Sirijska vojska mu došla glave
Foto: Printscreen Twitter

Stigla ga pravda

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) UBIJEN VOĐA DŽIHADISTA KOJI SU OBEZGLAVILI DETE: Sirijska vojska mu došla glave

Planeta -

Šaban Salkho, vojni komandant džihadističke grupe Nur al-Din al-Zenki, ubijen je u žestokim sukobima sa Sirijskom vojskom oko izbegličkog logora Handarat, odnosno severnog predgrađa Alepa.

Nur al-Din al-Zenki pre nekoliko dana pojavila se u naslovima vesti širom sveta nakon što su njeni pripadnici objavili snimak koji prikazuje kako seku glavu 12-godišnjem Abdulahu Isaiju, palestinskom dečaku za koga su tvrdili da su ga zarobili kao provladinog militanta.

Pre nego što su mu nožem prerezali vrat dečaka su zafrkavali, govorili da su oni gori od ID, i da u Handaratu neće nikoga ostaviti živog. Dečak ih je na molio da ga ubiju metkom, a ne da mu odseku glavu. Naknadno se ispostavilo da su dečaka oteli iz lokalne bolnice, gde je otišao na redovnu terapiju, s obzirom da je bolovao od talasemije, genetskog poremećaja zbog kog mu telo nije proizvodilo dovoljno hemoglobina u krvi.

Grupa Nur al-Din al-Zenki, uprkos tome što je odavno bilo jasno da je reč o džihadističkoj organizaciji i što je Amnesti Internešnel upozoravao Zapad da njeni militanti ubijaju i muče civile, kod SAD-a je imala status saveznika, pa je povremeno primala donacije u oružju. Nakon zločina, Vašington je najavio da će preispitati status grupe.

Poslednjih dana, inače, Sirijska vojska uz pomoć Kurda u ključnom trenutku, potpuno je fizički zatvorila sve puteve prema istočnom delu Alepa koji je pod pobunjenicima i džihadistima. Bitku za Alepo, još od početka rata u Siriji, svi nazivaju ključnom bitkom za pobedu u tom jezivom ratu.

To je bio i jedan od glavnih razloga zašto se 2012. i 2013. smatralo da će vladine snage rat izgubiti, jer je tada zapadni deo grada, pod kontrolom Sirijske vojske, bio u potpunom okruženju i izložen svakodnevnom neselektivnom bombardovanju.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track