POBUNA U DS: Đilase, stavi ti svoje stanove pod hipoteku!
Foto: Nebojsa Mandic

POBUNA U DS: Đilase, stavi ti svoje stanove pod hipoteku!

Politika -
Funkcionerima DS sinoć dostavljeni formulari za davanje stanova u zalog i dat nalog da na račun stranke uplate po 1.000 evra, što je izazvalo bunt

BEOGRAD - Odali se!Dragan Đilas, lider Demokratske stranke, rešio je da natera svoje članove da daju ličnu imovinu kako bi stranka izašla iz finansijskog škripca!- Svi gradski funkcioneri DS juče su dobili formulare za stavljanje svojih stanova pod hipoteku i nalog da imaju rok od 72 sata da na račun stranke uplate po 1.000 evra kako bi izvukli partiju iz blokade - kaže izvor Kurira iz vrha DS.Osim toga, direktori javnih preduzeća i sekretari pokrajinskih organa moraće da se odreknu sledeće plate kako bi DS izvukli iz finansijske bule, odblokirali račune i otplatili ponovo aktiviran kredit uzet od Razvojne banke Vojvodine.Svi gradski funkcioneri su besni zbog ove ideje, ali mnogi ćute u strahu od samovolje i strahovlade Đilasa. Ipak, ima i onih koji su rešili da se pobune, pa su poručili da će razmotriti ovu ideju, ali tek kad svoju imovinu pod hipoteku stave Đilas i Dušan Elezović.Demokrate, čiji su funkcioneri ovih dana pod istragom upravo zbog sumnjivih kredita, nadaju se da će na ovaj način uspeti da regulišu dugovanja prema RBV, odnosno obezbede sredstva za vraćanje kredita. Ipak, od izvora bliskih istrazi saznajemo da su na ovaj način demokrate zapravo dale dokaz protiv sebe!- Taj potez pokazuje da kredit nije imao adekvatno obezbeđenje kad je uzet, odnosno da je dat bez ikakvih garancija za vraćanje, što je protivzakonito - saznajemo od izvora bliskih istrazi.Podsetimo, DS je od RBV dobio kredit od 360 miliona dinara za finansiranje troškova prošlogodišnje izborne kampanje, i to bukvalno na lepe oči. Zapravo, bez adekvatnih sredstava obezbeđenja, što ne može poći za rukom nijednoj firmi ili građaninu u Srbiji, jer svaka banka za najmanji zajam traži garanciju - hipoteku, zalog, nekretninu. Rok otplate je, aneksom ugovora, pomeren sa šest meseci na pet godina, a mesečne rate nisu plaćane. Ujedno, pomeren je i rok da se kredit obezbedi adekvatnim sredstvima, ali ni to nije urađeno, zbog čega su DS 4. marta blokirani svi računi i pokrenut je postupak prinudne naplate. Kako saznajemo, ukoliko RBV prihvati zaloge demokrata, kredit bi bio aktiviran, a njihovi računi odblokirani. U svakom slučaju, kako navodi naš izvor, ovaj potez DS otkriva i suštinu bankarskih malverzacija i zloupotreba.- Krediti su se, kad zatreba i po potrebi, davali bez ikakve garancije za vraćanje - navodi naš izvor.Portparolka DS Aleksandra Jerkov nije želela juče da odgovori na pitanja Kurira.

Deblokada za sedam dana?Predsednik DS Dragan Đilas rekao je juče da očekuje da će u narednih sedam dana biti rešen problem blokade stranačkog računa kroz lične garancije i donacije članova stranke i u skladu sa zakonom.- Od jednog finansijsko-bankarskog pitanja napravila se politička priča, na koju ćemo pokušati da stavimo tačku u narednih sedam dana - kazao je Đilas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track