Požar na Čigoti pod kontrolom, na Kopaoniku se proširio

Gori na sve strane

Požar na Čigoti pod kontrolom, na Kopaoniku se proširio

Srbija -
Požar koji dva dana bukti u podnožju Kopaonika, kod sela Grabovnica u opštini Brus, proširio se noćas na četinarsku šumu zbog jakog vetra promenljivog pravca

ČIGOTA - Požar na Čigoti na Zlatiboru, koji je sinoć lokalizovan, ponovo je zbog jakog vetra u toku noći počeo da se širi ka naselju Aćimović, ali je u ovom trenutku stavljen pod kontrolu, izjavio je komandant Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Saša Cicvarić.

"Dislocirali smo snage na ovu lokaciju i kuće i ljudi koji žive u naselju Aćimović su obezbeđeni. Vatra je pod kontrolom i naše ekipe će dežurati na ovom terenu", kaže Cicvarić.

On ističe da je lokalizovan i požar koji je juče zahvatio 20 hektara u Ljubišu, kao i da je situacija u ostalim delovima Čigote danas pod kontrolom.

Od 115 vatrogasaca iz cele Srbiji koji su angažovani na gašenju požara na Čigoti njih 15 danas je dislocirano na gašenje požara na Tari.

"Požar na Tari je noćas lokalizovan, a trenutno još gore samo stabla i nadam se da će uskoro sve biti lokalizovano", kaže Cicvarić.

Požar koji dva dana bukti u podnožju Kopaonika, kod sela Grabovnica u opštini Brus, proširio se noćas na četinarsku šumu zbog jakog vetra promenljivog pravca, izjavio je komandant Vatrogasno-spasilačke jedinice Kruševac Vladica Stanković. Stanković je rekao da požar još nije potpuno pod kontrolom, i da se ne može reći kada će biti poptuno stavljen pod kontrolu.

U gašenju požara kojim je ugroženo više od 200 hektara četinarske i bukove šume i niskog rastinja angažovano je više od 150 vatrogasaca, policajaca, radnika Srbijašuma i meštana, kao i helihopter Vojske Srbije koji je jutros preleteo nekoliko puta iznad područja zahvaćenog požarom. Pored vatrogasaca iz Kruševca i Brusa, u gašenju učestvuju i vatrogasci iz Kikinde, Sombora, Apatina i Sente.

U čačanskom selu Gornja Gorevnica izbio je požar u borovoj šumi staroj 30 godina, saopštilo je privatno preduzeće Domis iz Čačka koje ima prostorije u blizini mesta na kojem je izbio požar. Požar je izbio sinoć oko 20 sati i u toku je gašenje.

U gašenju požara, pored vatroganih ekipa iz Čačka, učestvuje i helikopter koji je poslat iz Beograda, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track