BARIKADE NA GRANICI SA HRVATSKOM: Slovenci dižu ogradu na Bregani
Foto: Tviter/Ivana Franic

Uz ivicu puta

BARIKADE NA GRANICI SA HRVATSKOM: Slovenci dižu ogradu na Bregani

Region -
Sve izbeglice su propuštene u Sloveniju, a Tovarnik je prazan

Slovenačka policija postavlja ogradu uz ivicu puta na graničnom prelazu sa Hrvatskom, Bregana. Policija navodi da su izbeglice propuštene tokom noći u Sloveniju i autobusima prevezene u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje. Tovarnik je, takođe, jutros prazan, a svi koji stignu prebacuju se u šatorsko naselje Opatovac.

Slovenačka policija je počela da postavlja drvenu ogradu između puta i zelene površine. Nije jasno koji je cilj postavljanja ograde.

Nekoliko stotina izbeglica blokiralo je sinoć saobraćaj na hrvatsko-slovenačkom graničnom prelazu Bregana. Nakon što su sinoć oko 22 časa zatvorili sav saobraćaj na Bregani, Slovenci su prvo poslali tri autobusa koja su prevezla slovenačke aktiviste i deo izbeglica, a tokom noći stiglo je još autobusa koji su prevezli ostatak izbeglica.

Na blokadu su ih podstakli upravo slovenački aktivisti, koji podržavaju njihov prolazak kroz Sloveniju. Izbeglice su ležale na putu uzvikujući: "Otvorite granice". Raširili su i transparent na kome je pisalo: "Bez granica, bez nacija".Ispred njih se nalazilo oko 60 policajaca sa psima, a područje je nadletao policijski helikopter. Izbeglice na ulaz u Sloveniju čekaju i na manjem graničnom prelazu Harmica kod Zaprešića, koji je zatvoren za saobraćaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track