SAMO PROLAZE I IDU DALJE: U Sloveniju ušlo oko 3.000 izbeglica, azil tražilo samo sedmoro
Foto: Reuters

Žele u Nemačku

SAMO PROLAZE I IDU DALJE: U Sloveniju ušlo oko 3.000 izbeglica, azil tražilo samo sedmoro

Region -
Migranti koji su protekle noći čekali da uđu u zemlju, jutros su raspoređeni u prihvatne centre po unutrašnjosti Slovenije

LJUBLJANA - Većina izbeglica koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prelazima Bregana i Harmica propušteni su tokom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi danas slovenačka policija.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros, oko 6 sati, da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti sa prelaza Harmica izbeglice prebačene sa dva autobusa i da ih tamo na prelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je sa Bregane prebačen najveći deo onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tokom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 izbeglica, prenela je Hina.

Slovenačka policija potvrdila je da je tokom noći na jednom prelazu sa Hrvatskom došlo do incidenta koji su, kako se navodi, izazvali aktivisti koji prate izbeglice, zbog čega je prelaz na jedan sat bio zatvoren. Sporo propuštanje izbeglica sa prelaza sa Hrvatskom, slovenačke vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gde moraju biti registrovani kako bi mogli dalje, jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu da ostanu samo privremeno, a onda se upućuju prema granici sa Austrijom.

Austrija je tokom noći prihvatila oko 250 izbeglica koji su bili smešteni u obližnjim prihvatnim centrima u Gornjoj Radgoni uz granicu sa Austrijom i Lendavi uz granicu sa Mađarskom, javio je slovenački radio. Od oko 3.000 izbeglica koji su ušli u Sloveniju do sada, azil je zatražilo samo sedam izbeglica, jer oni uglavnom žele dalje u zapadnu Evropu, većinom u Nemačku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track