ZA ČASNI KRST SE PLIVALO ŠIROM SRPSKE: Među pobednicima se ove godine našla i Sara Samardžić
Foto: RTRS

svaka čast

ZA ČASNI KRST SE PLIVALO ŠIROM SRPSKE: Među pobednicima se ove godine našla i Sara Samardžić

Bosna i Hercegovina -

U mnogim gradovima i mestima širom Srpske održava se takmičenje u plivanju za Časni krst.

U Banjaluci za Časni krst plivaju 33 mladića. Plivanju za Časni krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Јefrem.

Nakon liturgije bogojavljenska litija ulicama Banjaluke uputila se ka Gradskom mostu, gde je organizovano plivanje za Časni krst..

Pobednik tradicionalnog plivanja za Časni krst koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici je devetnaestogodišnji Nikola Telebak. Telebak je bio najbrži među sedamdesetak takmičara, a nagrađen je zlatnikom.

"Ovo mi zaista puno znači. Od svih medalja koje sam osvojio u plivanju, ovo mi je najvažnije", istakao je je Telebak i dodao da drugi put učestvuje u plivanju za bogojavljenski krst.

foto: RTRS

Pobednik plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru je dvadesettrogodišnji Srđan Lero. On je bio najbrži među dvadesetak tamičara, a nagrađen je zlatnikom i ikonom.

"Lep je osjećaj plivati za Časni krst, ali ono što je još lepše jeste sačuvati tradiciju i njegovati srpske običaje. Uvek ću rado učestvovati u ovome. Sretan sam što je ove godine više takmičara nego prošle. Danas smo zapravo svi pobednici", rekao je Lero.

U Istočnoj Ilidži prva je do Časnog krsta, za koji se plivalo na reci Željeznici u Vojkovićima, doplivala Sara Samardžić.

Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na reci Ukrini u Derventi. Vidović je rekao da mu je ovo šesti put otkako učestvuje i da peti put prvi dopliva do Časnog krsta.

foto: RTRS

"Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama. Osećaj je neopisiv, voda dobra. Svake godine kažem neću više, ali dođe praznik, pa se odlučim da učestvujem", rekao je Vidović.

Branko Simić iz Stjenjaka prvi je doplivao do Časnog krsta na reci Velika Usora u Tesliću. Simić, koji sedmi put učestvuje na ovoj manifestaciji, proglašen je za "Viteza Časnog krsta".

Karađorđe Marinković pobednik je plivanja za Časni krst, koje je pred 1.500 posetilaca održano na reci Vrbanji u Kotor Varošu.

U Andrićgradu je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara, a potom je litija krenula prema višegradskoj ćupriji gde je organizovano plivanje za Časni krst.

foto: RTRS

Mitropolit Hrizostom u obraćanju vernicima podsjetio je da se danas, na Bogojavljenje, slavi onaj koji je razdvojio Crveno more da bi sinovi Izrailja prešli iz Egipta u obećanu zemlju slobode.

Plivanje za Časni krst organizovano je i u Brčkom, Prijedoru, Gradišci, Bratuncu, Srebrenici, Prnjavoru, Doboju, Јezeru....

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track